- hirdetés -

A Nagy Gyula Területi múzeum már tizennégy éve rendszeresen indít nyári régész táborokat. Idén sincs ez másként.

Gyerekzsivajtól volt hangos ottjártunkkor a múzeum udvara. A régész tábor résztvevői épp a legizgalmasabb szakmai munkát végezték. „Ásatás” zajlott. A nagy homokládákban a múzeum helytörténeti gyűjtéséből származó tárgyak összetört másolatait rejtették el. Az ifjú régész palánták ezek megtalálásán fáradoztak, Józó Tamásné múzeumigazgató felügyelete alatt.

Itt is előkerült egy értékes lelet (Fotó: Horváth Bence)

– Idén tizenhét gyermek jelentkezett a hétfőtől péntekig tartó régész táborba. Napközis rendszerben dolgozunk, kilenctől tizenhat óráig. A mai feladat a leletek kiásása. Ezután ki-ki összeállítja a darabokat, ragasztunk, dokumentálunk. Ha minden kész, a gyerekek hazavihetik a saját darabjukat. Természetesen a régész szakma alapjainak tanulása mellett nagyon sokat játszunk. A szerdai programban például egészen más célt szolgál majd a rengeteg homok. Hatalmas és művészi homokvárak készülnek – mondta el a táborvezető-múzeumigazgató.

Összeállítják a darabokat, ragasztanak, dokumentálnak (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, ez az egyetlen tábor, ahol a gyerekek házi feladatot is kapnak. Mindenkinek régész naplót kell vezetnie, amelyben esténként össze kell foglalniuk az aznapi tevékenységet. Másnap felolvassák mindenkiét és a legjobbakat díjazzák.

Feladat ide, feladat oda, a tábor nagyon népszerű. Most is több olyan diák vesz részt, akik második, vagy harmadik régész táborukat töltik. A gyerekek mosolygós arcát elnézve a mostaniak közül is sokan fognak jelentkezni jövőre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.