- hirdetés -

Csányi József kollégánk barátja és munkatársa volt annak a Józsa Mihálynak, kinek emlékére a hétvégén vers- és prózamondó versenyt rendeztek Békéscsabán. A felnőtt kategóriában újságírónk bizonyult a legkiválóbbnak. Büszkék vagyunk sikerére.

A Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont a nívós versenynek, melyet már ötödik alkalommal rendeztek meg. Igaz, a pandémia miatt idén fél éves csúszással.

– A korábbi években is minden alkalommal részt vettem ezen az eseményen, csak épp nem versenyzőként, hanem nézőként – mesélte Csányi József. – Büszkén mondhatom, hogy Józsa Misi a barátai között tartott számon. Együtt kezdtük a felnőtt pályánkat a Jókai Színházban mint színistúdiósok, közösen vezettünk városi műsorokat, többek közt augusztus 20-ai ünnepségeket Gyopároson vagy épp Lakodalmas Fesztiválokat Csorváson, és mindketten alapítói voltunk a helyi rádiónak, a Rádió 47-nek is. Sajnos Misi barátom nagyon korán távozott közülünk, hiányát a mai napig érezzük. Barátja, Steinwender József ötlete alapján valósult meg először és idén is ez az amatőr vers- és prózamondó verseny, mely méltó emléket állít neki.

Már csak csiszolni kellett egy keveset

Rangos zsűri előtt álltak színpadra a versenyzők, az elnök a Jászai Mari- és Domján Edit-díjas Kovács Edit volt, de ott találtuk mellette Komlósi Katalint, B. Imre Juliannát, Hegedűs Ildikót és Csipke Sándort is. Versenyzők nemcsak a megyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeztek.

Hozzá egy vidám, tanulságos vers illett a leginkább (Fotó: Takács Csaba)

– Olyan verset választottam, melynek a szövegét jó ideje ismertem, így csak az előadásmódon kellett csiszolnom egy keveset – folytatta a nyertes szavaló. – Arany János A fülemile című verse nagyon közel áll a szívemhez, hiszen vidám, tanulságos, és nem mellesleg jól szavalható. Vannak benne apró kis meglepetések, párbeszédek és fokozások, így ha valakiben ott lakozik az előadói tehetség, ezáltal meg tudja azt mutatni. Érdekes, előtte nem volt lámpalázam, álltam már korábban több ezer ember előtt is a színpadon, de most a pódiumra lépve remegett kezem-lábam. Különleges élmény volt – folytatta.

A tervek szerint jövőre ismét indul

A tanulók kategóriájában Horváth Bence lett az első, őt követte a sorban Balogh Zsolt, a dobogó harmadik fokára pedig a táncsicsista Polgár Dávid állhatott fel. A felnőtteknél Csányi József után Orosz Sándor, majd Sárik Dániel bizonyult a legjobbnak. Különdíjas lett Orosz Sándor, Pribojszki Györgyné és Gólitz Gréta. A legjobbakat könyvutalvánnyal jutalmazták.

– Gazdára lelt három különdíj, a Jókai Színházé, a Csabagyöngye Kulturális Központé és a Táncsics Mihály Gimnáziumé is. Misi táncsicsos volt, ide járt középiskolába, és szerintem nagyon szép gesztus az iskola részéről, hogy nem feledkeznek meg róla, mint ahogy sokan mások sem. Ez az első hely most engem mindenképp arra sarkal, hogy ott legyek a következő versenyen is. Igyekszem legközelebb valami meglepővel színpadra állni – tette hozzá Csányi József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.