- hirdetés -

Május 1-jén a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei. A népszerű Geli’s söröző üzemeltetőjét, Baranyi Gellértet kérdeztük arról, mennyire működik gördülékenyen az igazolványok ellenőrzése.

– Eddig csupán néhány olyan vendégünk volt, aki benn szeretett volna fogyasztani. A vendégkörünk nagy része a kerthelyiséget preferálja. Amennyiben valaki benn szeretne helyet foglalni, nincs más dolga, mint jelezni ezt az igényt a pultosunknak, aki ezt követően ellenőrzi a védettségi igazolványát. Ehhez szükség van a személyi igazolvány felmutatására is, hiszen a védettségi kártya csak azzal együtt érvényes. Aki nem hozta magával, annak sem kell aggódnia, hiszen a telefonján keresztül is bizonyíthatja védettségét a QR-kód bemutatásával. Mi ezt leolvassuk, és ezt követően már helyet is foglalhat a belső térben a vendég – mesélte a söröző üzemeltetője.

A tulajdonos azt mondja, intelligensen kezelik a helyzetet a vendégek (Fotó: Horváth Bence)

Fontos, hogy a hely üzemeltetőjének, illetve a pultosnak a kormányrendelet csak arra ad lehetőséget, hogy megtekintse az igazolványt, annak adatait nem rögzítheti.

Mindenki élvezi a friss levegőt

Baranyi Gellért elmondta, nem nehéz követni, ki rendelkezik igazolvánnyal és ki nem, az eddigiek során egyszer sem volt még ezzel probléma. Ennek oka, hogy már az asztalfoglalásnál jelzik a vendégek, hogy kint a teraszon vagy a benti részen szeretnének-e leülni. Azok, akik a belső teret használják, automatikusan felmutatják a kártyájukat. A söröző üzemeltetője kiemelte, szerencsés helyzetben vannak, hiszen a vendégkörük kulturált és intelligens, így semmilyen gond nem adódott még ebből. Hozzátette, egészen eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy nagyobb társaság benn foglalt helyet. Szinte mindenki élvezi a friss levegőt, a szép környezetet.

Nagy Gábor még nem érezte hiányát a kártyának (Fotó: Horváth Bence)

Nagy Gábor a teraszon kávézott épp, mikor megszólítottuk. Elmondta, neki még nincs meg a védettségi igazolványa, bár már felvette az első oltást.

– Igazából nekem most még nem hiányzik a védettségi igazolvány, de tudom, hogy az élethez kelleni fog, egyszerűen muszáj meglennie. Olyan helyekre nem igazán vagy csak ritkán járok, ahol kérnék. Most, hogy nyár van és itt a jó idő, nem ülök be sehová. Szívesebben fogyasztok a teraszon – mesélte.

A teraszon lévő vendégek mindegyike a védettség igazolása nélkül is használhatja a vendéglátó üzleten belül a vendéglátóipari egység mosdóját, illetve, amennyiben a kerthelyiségben vagy a teraszon nincs lehetőség fizetni, akkor szintén megengedett erre az időre a benntartózkodás. De természetesen csak orrot és szájat eltakaró maszkban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.