- hirdetés -

Koszorúzásra gyülekeztek néhányan péntek délelőtt a Nagy Gyula Területi Múzeum udvarán, Harruckern Ferenc báró emléktáblája előtt.

Húszéves hagyomány folytatódott az emléktábla megkoszorúzásával. Abonyi Lajos, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke elmondta, hogy a megemlékezést minden évben a városalapítás évfordulóján, április 24-én tartják. Idén a járványhelyzet miatt voltak kénytelenek elhalasztani egy bő hónappal.

– A Békés megyei németségnek igen sok köze van a Harruckern családhoz. Egyrészt Harruckern János György volt az, aki birtokára – egy nemzetiség, egy település formában – frankokat, svábokat, hessenieket – telepített. Harruckern Ferenc pedig lehetővé tette az orosháziaknak azt, hogy szerződéses jobbágyként dolgozzanak és a szabad vallásgyakorlást. Ezek fényében meglepő, hogy a városalapítási ünnepségeken mégis csak nagyon kevés szó esik róluk – tette hozzá Abonyi Lajos.

Abonyi Lajos mondott rövid ünnepi beszédet (Fotó: Horváth Bence)

Az első elnök rövid ünnepi beszédében említést tett arról, hogy a hazugság is lehet bizonyos körülmények között erkölcsös cselekedet. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy Harruckern Ferenc, amikor a Helytartó Tanács rendelete alapján le kellett rombolni a protestánsok templomait, mint vármegyei főispán azt jelentette az álló orosházi templomról, hogy azt lerombolták. Mint polgári gondolkodású, toleráns ember, így biztosított lehetőséget a szabad vallásgyakorlásra.

Fotó: Horváth Bence

Az emléktáblára három koszorút helyeztek el. Az osztrák nagykövetség koszorúját Abonyi Lajos, a város koszorúját Dávid Zoltán polgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat koszorúját pedig Császár Péterné nemzetiségi önkormányzati képviselő helyezte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.