- hirdetés -

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje a héten Orosházára látogatott. Vele és Sebők Évával, a párt országgyűlési képviselőjelöltjével közösen beszéltek elképzeléseikről, terveikről.

A Momentum programjának három jelszava van: a kórház, az iskola, és a munkahely – vázolta fel a párt elnöke, aki látogatása során beszélt néhány helyi vállalkozóval is.

– Elmondták, hogy nincs munkaerő, de ha mégis van akkor a megfelelő képzettségük hiányzik. Ehhez szükséges a megfelelő képzés. Mi egy olyan oktatási rendszert szeretnénk, ami már Finnországban jól bevált. Ebben a rendszerben minden a diákokról szól, ahol 21. századi képességekre tesznek szert, mint például a kritikus gondolkodás, problémák megoldása, nyelvtudás vagy a csapatmunka képessége. Ez egy fontos előrelépés lehetne. Meglátogattuk az AKG-t is, ahol nemrégiben több mint 150 munkahely szűnt meg. Probléma, hogy a kormány nem nyújtott alternatívát, új munkahelyet az elbocsátott embereknek, akik így elmennek a térségből. A városok kiüresednek, ami nem folytatódhat tovább. A magyar államnak támogatnia kell azokat a hazai vállalkozásokat, amelyek életképesek és nem csak az itthoni, hanem külföldi piacokat is ki tudnak szolgálni – sorolja Fekete-Győr András.

Fekete-Győr András (Fotó: Horváth Bence)

– A munkaerőpiaci problémák mellett magas a fekete és szürke foglalkoztatás is – vette át a szót Sebők Éva. – Nagyon fontosnak tartom, hogy azokat a vállalkozásokat segítsük megerősödni, ahol teljes bérre bejelentett foglalkoztatás zajlik. Akik így tesznek jelenleg versenyhátrányban vannak – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

Sebők Éva szerint infrastruktúra nélkül nincsen jövő. A politikus úgy gondolja, fontos lenne ennek a fejlesztése Orosházán is, hiszen egyszerre tudna biztosítani szakmunkás, illetve diplomás munkahelyeket is.

Megemlítették a lakhatás kérdését is, ami szintén egyik fontos eleme az ellenzéki párt programjának. Elmondták, hogy a Momentum közössége készen áll arra, hogy kormányra jutásuk esetén ezt a kérdést rendezzék.

– Egy állami bérlakás építési program kell. Nem járja az, hogy ha valaki nettó 200 ezer forintot keres és ennek háromnegyedét vagy akár még több részét a lakhatásra kell költeni. Oda kell eljutnunk, hogy a jövedelem harminc százalékát kelljen csak ilyen célból elkölteni – fogalmazott Fekete-Győr.

– Nagyon sok lakáspolitikai elképzelés van, ami a városnak jót tenne. Például az évenkénti százezer lakás energetikai korszerűsítése, vagy az ÁFA lottó. Az utóbbi segítené a számlaképes, tisztán dolgozó vállalkozások boldogulását. Orosházán jelenleg rengeteg üres ingatlan áll és többnyire vizesednek. Ha ezek az épületek visszakerülhetnének a piacra az stabilizálhatná a helyzetet – tette hozzá Sebők Éva.

Sebők Éva (Fotó: Horváth Bence)

Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő politikus még januárban azt mondta, hogy kiemelten foglalkozik a nők helyzetével is. A családon belüli erőszak kérdését sem tartja megoldottnak, úgy véli jelenleg nem tudják megvédeni azokat, akiket bántalmaznak. Emellett gondnak tartja azt is, hogy nincs utódlási terv a szülész-nőgyógyász szakmában.

– Kismamákkal, illetve gyermekvállalás előtti nőkkel beszélgettem, akik elmondták, hogy nehéz szülész-nőgyógyászt találni. Nem vállalják már őket, vagy nagyon idősek már az orvosok. Sokan ezért nem itt Orosházán, hanem a környéken – Szegeden, Szentesen, Békéscsabán – szülnek. Megkerestem az Országos Kórházi Főigazgatóságot, ahol nem tudják megmondani, hogy mennyi szülész-nőgyógyász van és milyen idősek. Ez azt jelenti, hogy nincsen utódlási terv. Úgy gondolom, hogy ezzel foglalkozni kell, mert ha nincs utódlási terv, akkor a nők nagy bajban lesznek – mondta a képviselőjelölt.

Fotó: Horváth Bence

Fekete-Győr András beszélt az előválasztás menetéről is. Elmondta, hogy október 23-ig kiderül, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint mind a 106 körzet országgyűlési képviselőjelölt személye is eldől. A miniszterelnök-jelöltség két fordulóban dől el, a képviselőket egy fordulóban választják meg az emberek szeptemberben. Az előválasztás alatt a jelöltek vitázni is fognak, többek között itt Orosházán is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.