- hirdetés -

Az idei szokatlanul hideg tavasz miatt már most tudható, hogy alig lesz pergethető repceméz, de az is biztos, hogy messze elmarad majd az akácméztermés is az átlagos években elérhető 10 ezer tonnától.

A gyümölcsfák virágzása mellett az első komolyabb táplálékforrás a repcevirágzás a méhek számára, azonban az idén is aszállyal kezdődött a tavasz a repceföldeken, a hideg miatt pedig kései és elhúzódó a virágzás is. Tovább nehezítette a helyzetet az időjárás. Sokat volt hűvös, még többet szeles az idő. Az erős szélben a méhek nem tudnak hordani. Mindössze két-három olyan nap volt, ami megfelelő a méhek számára.

A repcevirágzás csak kis részben váltotta be a reményeket (Fotó: Horváth Bence)

Ez csak arra elég, hogy a méhek nem halnak éhen, legalábbis pótolni tudják a március-áprilisban felélt tartalékokat, de érdemi méztermést nem ad.

Orosházán kissé jobb a helyzet az országosnál, mondta el Rajki József a helyi méhész egyesület vezetője. -Nálunk a május eleji jó idő hozott olyan napokat, amikor tudtak hordani a méhek, Bízom benne, hogy lesznek még ilyen napok szép számmal és akkor – ha nem is rekord mennyiségben, de – lesz repceméz is és ki tudja, még az akác is hozhat virágot.

A tábla közepe nem a legjobb hely a fotóhoz – a szélén szelfizni viszont nem probléma (képünk illusztráció, fotó: CSJ)

Talán furcsa és első pillanatra említésre sem méltó a probléma, ami nem annyira a méhésznek, hanem inkább a gazdáknak okoz gondot a repcével kapcsolatban. A virágzó repce tábla nagyon szép és egyre inkább divatba is jön különböző közösségi oldalakon az itt készült képek kirakása. Nem volna baj, ha a tábla szélén megállva készülnének a fotók, a selfie-k, de rendszerint bemennek egészen messzire – sokszor komplett családok is – hogy a virágtenger közepén fotózkodjanak. A taposással persze jelentős kárt okoznak. Kerüljük ezt, álljunk meg a szélén!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.