- hirdetés -

A járványügyi intézkedések között bevezetett kijárási tilalom egyértelműen az éjszakai horgászat tilalmát is jelentette a 700000 regisztrált magyar horgász számára. Megörültek az érintettek, amikor híre jött az enyhítésnek, de egy fontos korlátozás maradt, ami miatt nem lehet minden horgász felhőtlenül boldog.

Beharangozták, hogy a járványügyi adatok lehetővé teszik a horgásztársadalom számára az éjszakai horgászatot, melyet április 30-ig konkretizálnak is. Ez meg is történt. Az éjszakai horgászat május 1-től engedélyezett azok számára, akik védettek a járvánnyal szemben, illetve a felügyeletük alatt álló 18. évet be nem töltött gyermekeik részére. Védettnek az a személy minősül, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal (vagyis beoltották már legalább egyszer vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen). Mindezeket igazolni kell tudni a vízparton, különben az éjszakai horgászat csak korlátozottan lehetséges.

A horgász a koronavírus elleni védettség igazolása mellett a jogosultságát az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy és a területi jegy együttes felmutatásával vagy a haltermelési létesítményben történő horgászat esetén az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy felmutatásával köteles igazolnia a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, amiből az is kiderül, hogy a halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultja és/vagy halőrei büntetés terhe mellett kötelesek a rendelkezés betartásáról gondoskodni.

Ha van védettségi kártya, nem kell hazabandukolni (Fotó:pixabay)

Azok, akiknek nincs védettsége, csak hajnali 5 óra, és éjfél között horgászhatnak.

Tilalom kezdődött és végződött

A vízpartokat felkereső horgászok számára a fentieken túl érdemes nagyon figyelni az egyes halfajok fajlagos tilalmi idejére is. Május elseje idén szombatra esett, ezért a süllő, a sügér és a balin tilalmi ideje április 30-án ért véget. Ugyancsak a hétvégi hónapfordulóra tekintettel ma, azaz május 3-a nulla órától kezdődött el a két legnépszerűbb halunk a ponty és a harcsa tilalma. Előbbié május 31-ig, utóbbié június 15-ig tart. Ugyanakkor, ha mégis akad egy darabosabb harcsa, az egy méternél nagyobb példányok ebben az időszakban is megtarthatók.

Egy ekkora hari tilalmi időben is megtartható (Fotó: Pixabay)

Most már talán az időjárás is kegyeibe fogadja a vízpartok szerelmeseit, szóval irány a part és görbüljön a bot.

Írásunkat a Kossuth u. 25. alatt (buszpályaudvarral szemben) található Kedvenc és Horgászbolt támogatta, ahol mindenféle horgászeszköz, kiegészítő, csali, etetőanyag és egyéb szükséges felszerelés nagy választékban kapható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.