- hirdetés -

Nagy volt az öröm tegnap este a Platán és az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában. Visszavonták ugyanis a látogatási és kijárási tilalmat, a védettségi igazolványra azonban itt is szükség lesz.

A tegnapi, azaz csütörtöki napon azonnali hatállyal visszavonták a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban elrendelt látogatási tilalmat. Csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, ők magukkal vihetik a 18 évnél fiatalabb gyermeket is – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nemcsak látogatni mehetnek be az idősekhez az ismerősök, hozzátartozók, hanem az április 29-ei nappal megszűnik az intézményelhagyási tilalom is azok számára, akik védettségi kártyával rendelkeznek. Amennyiben valaki nem rendelkezik azzal, és 72 óránál hosszabb időre elhagyja az otthont, csak negatív antigén gyorsteszt elvégzését követően térhet vissza – közölte Müller Cecília.

Az Anyák napja miatt a láthatás megengedett volt

Bogárné Kiss Ildikót, az Egységes Szociális Központ igazgatóját kérdeztük arról, hogyan fogadták a bentlakók a hírt.

– Már két hete megszerveztük – tekintettel az Anyák napjára – hogy a hozzátartozók láthassák az intézményben élőket. Meghirdettük mindkét otthonban a láthatást, üvegajtón keresztül tudtak találkozni a hozzátartozók az idősekkel. A járási tisztifőorvos erre adott engedélyt, a látogatók szervezetten, előre bejelentkezve, időpontra érkezhettek, és sokan ki is használták ezt a lehetőséget. Többen sírva is fakadtak, hiszen szeptember óta nem láthatták szeretteiket – mondta az intézményvezető.

Bogárné Kiss Ildikó elmondta, hangsúlyozzák az idősek felé, hogy a szabályok betartása ugyanúgy elengedhetetlen (Fotó: Horváth Bence)

A tegnapi nap még ennél is nagyobb örömet és meglepetést jelentett a bentlakók számára, hiszen megtudták, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon járhatnak ki- és be az otthonba, és a szintén kártyával bíró ismerősök, rokonok pedig jöhetnek látogatni az otthonokba.

– Azok a hozzátartozók, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, előre bejelentett időpontban kérhetnek láthatást, vagyis üvegajtón keresztül találkozhatnak a lakókkal. Nagy most benn az izgalom. Azok az időseink, akik korábban is rendszeresen jártak ki az intézményből, most nagyon várják, hogy elvonuljanak a felhők, kisüssön a nap, és kimenjenek a városba. Hangsúlyozzuk azonban továbbra is, hogy a maszkhasználat és a fertőtlenítés ugyanolyan fontos. Maszkokat biztosítunk is a számukra, hiszen a szabályokat ugyanúgy be kell tartani ezután is – emelte ki Bogárné Kiss Ildikó.

Az intézményvezető elmondta, a Platánban már csak 21, az Ezüst Fenyőben pedig mindössze 11 lakó nincs beoltva.

Kiemelt kép: archív fotó, készítette: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.