- hirdetés -

Több mint fél éve nem hagyhatják el a gondozottak az idősek otthonát, és látogatókat sem fogadhatnak sem az intézmény falain belül, sem az udvaron. A korlátozás 2020 szeptembere óta áll fenn, és egyre inkább megviseli a bentlakókat.

– Nagyon nehéz időszakot élnek át a bentlakók, hiszen hosszú ideje zárva van már az intézmény kapuja – kezdte Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ intézményvezetője. – Megviseli őket ez a helyzet, de el is fogadják, hiszen tudják, ez a járvány nem mindennapos dolog, és akár az életükbe is kerülhet.

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ intézményvezetője (Fotó: Horváth Bence)

A pandémia ideje alatt ez már a második olyan időszak, amikor az ellátottak nem találkozhatnak a hozzátartozóikkal, egyedül a karácsonyi időszakban volt egy pici enyhítés, mikor meghatározott számban, felügyelet mellett, a megfelelő védőintézkedéseket betartva fogadhattak látogatókat az idősek. Ezt a néhány napot leszámítva a korlátozásokat hat hónapja szigorúan betartják, csak a végstádiumban lévő beteghez engednek be egyszerre maximum két hozzátartozót, de csak teljes védőfelszerelésben. Az ellátottak csak egyedi esetekben hagyhatják el az intézményt, például ha orvoshoz vagy temetésre mennek, ekkor is kizárólag intézményi autóval vagy betegtaxival.

Együtt, egyformán kell szabályozni minden bennlakót

Az ellátottak megértőek, de érződik rajtuk, hogy egyre nehezebben viselik a helyzetet. Az udvaron sem fogadhatnak hozzátartozót, hiszen ahogyan Bogárné Kiss Ildikó fogalmazott, nem tudják azt megengedni, hogy a fennjáró bentlakók találkozhassanak a hozzátartozókkal, a fekvők viszont nem. Együtt kell őket szabályozniuk, és ebben a helyzetben a biztonság a legfontosabb. A szigorítások enyhítéséig telefonon és online tarthatják a kapcsolatot a bentlakók családtagjaikkal, ismerőseikkel.

Egy kis levegőzés az udvaron, a kapun kívül már nem lehet (Fotó: Horváth Bence)

– Az intézmény biztosítani tudja a telefonos kapcsolattartást, és az utóbbi időben az asztali számítógépek mellé beszereztünk egy-egy táblagépet is az Ezüst Fenyő és a Platán Idősek Otthonába egyaránt, így a fekvő betegek is tudnak Messengeren vagy Viberen kommunikálni a hozzátartozóikkal – emelte ki Bogárné Kiss Ildikó.

Az intézményben dolgozó szakemberek is mindent megtesznek, a Platán Idősek Otthonában jelenleg öt, az Ezüst Fenyőben három mentálhigiénés foglalkoztatásszervező munkatárs tevékenykedik. Az általuk tartott kis csoportos foglalkozásokra nagyon nagy az igény. Most rájuk is hatalmas lelki teher hárul, a bennlakókkal együtt ők is próbálják valahogy átvészelni ezt az időszakot. Mindannyian várják a tavaszt, hogy legalább kinn a kertben, a jó levegőn egy kicsit együtt lehessenek, közösen munkálkodhassanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.