- hirdetés -

Idén a járvány miatt szűk körben emlékeztek az 1948-ban megszüntetett orosházi katolikus iskolára.

Már csak egy emléktábla jelzi a Thököly utcai bank épületén, hogy azon a helyen egykor katolikus általános iskola volt. Hetvenhárom évvel ezelőtt a kommunizmus idején szüntették meg az intézményt.

Április 18-án az iskola diákjaira, pedagógusaira emlékeztek, a járvány miatt idén csak szűk körben. Iványi László plébános, Korcsok Marianna, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója, dr. Blahóné Gali Erzsébet az iskola igazgatóhelyettese és Selmeczi László plébániai tanácsadó tisztelgett és helyezett el koszorút.

Iványi László plébános emlékező beszédében kitért arra, hogy Jézus nemcsak igehirdetésre és keresztelni küldte az apostolait, hanem tanítani is. Fontosnak látta, hogy az embereket tanítani kell. Beszélt arról, hogy az egyház korán felismerte, hogy a tanítás már évezredeken keresztül, az egyház kezében volt, derekasan kivette a részét belőle.

– Nálunk Magyarországon is, Európában is sok egyházi iskola működött. A kommunista diktatúra, azonban véget vetett ennek az ’50-es években. Bezárták az iskolákat és a szerzeteseket szélnek eresztették. A világi pedagógusokat is különböző atrocitás érte. Illetve rákényszerítették őket arra, hogy az új ideológiának legyenek a képviselői, a meggyőződésük ellenére is. Hála Istennek, ennek vége. Reméljük, soha nem jönnek vissza a régmúlt idők – fogalmazott Iványi László.

Az idei ünnepségen külön emlékeztek az utolsó igazgatóról, Selmeczi Pálról, aki 120 éve született, ezen a napon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.