- hirdetés -

Már több mint egy éve, hogy ebben a rendkívüli helyzetben telnek a mindennapok. A hagyományos ünnepeket sem a megszokott módon tartjuk, ilyen lesz az idei húsvét is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljesen le kell róla mondanunk, hiszen a jelen körülmények között is érdekessé tehetjük a gyerekek számára.

Nem jó így húsvétolni, de próbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből – fogalmazott Király Edina, az evangélikus óvoda egyik pedagógusa. A húsvétot megelőző időszak általában a készülődésről szól az intézményekben.

A kislányok főleg tojásokat festenek, a fiúk locsolóverseket tanulnak. Idén annyi különbséggel, hogy a pedagógusok az interneten keresztül tartják a kapcsolatot a fiatalsággal, akik így otthon ismerkednek meg az ünnepi hagyományokkal. Napi rendszerességgel küldenek különböző tematikájú feladatokat, így tesznek húsvét előtt is.

– Minél színesebbé próbáljuk tenni az előkészületeket. Elsősorban ötleteket adunk. A fiatalok készíthetnek díszeket tojásfára és nyuszis ajtókopogtatót, ujjnyomdával díszíthetnek tojást. Ezekhez minden útmutatót, sablont megadunk. A színezők mindig népszerűek. Különböző videókat is csatoltunk, amiből megtanulhatják az óvodásaink a hagyományos húsvéti tojásfestő technikákat is – sorolja a pedagógus.

Király Edina szerint egy tökéletes családi program lehet a díszek közös elkészítése. Nevetve tette hozzá, hogy a ház felforgatására is kiválóan alkalmas.

– Lehet, hogy pont nem úgy történik minden, ahogy az ember eltervezi, de megéri a fáradtságot. Az elkészült díszekre rápillantva eszünkbe juthat a közös munka öröme – jegyezte meg a pedagógus.

Fotó: Horváth Bence

Elmondta, alapvetően jól működik a kommunikáció köztük és a szülők között. Folyamatosan érkezik a visszajelzés, küldik a képeket az elkészített alkotásokról.

– Erősíteni szeretnénk a gyerekekben a húsvéti hagyományokat. Bár nagyon fogékonyak ebben a korban, de sokkal nehezebb személyes találkozás nélkül átadni ezt. Nem látjuk a csillogó tekinteteket, a sikertől mosolygós arcokat, pedig ezek a dolgok a mi pályánkon nélkülözhetetlenek – fogalmazott Király Edina.

Bízik benne, hogy hamarosan véget ér ez az állapot és jövőre már lehet locsolkodós húsvétunk is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.