- hirdetés -

Március 28-án vasárnap, hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat, így megkezdődik a nyári időszámítás. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy órával tovább lesz világos.

A nyári időszámítás Magyarországon minden évben március utolsó vasárnapján, azaz idén március 28-án veszi kezdetét, ekkortól egy órával tovább lesz világos. Vasárnap tehát hajnali 2 órakor 3 órára állítják át az órákat. A tavaszi óraátállítás esetében egyébként egy több, mint százéves hagyományról van szó, a vélemények azonban megoszlanak az óraállítás kérdéséről, illetve szükségességéről.

Vannak akik úgy vélik, nincs gazdasági haszna az óraállításnak, sőt inkább felborítja a bioritmust, alvási problémákat okozhat, amivel később akár közlekedési balesetek is együtt járhatnak álmatlanság miatt. Mások inkább a pozitívumokra hívják fel a figyelmet, hogy a tavaszi kirándulásokra, nyári strandolásokra hosszabb idő juthat.

Vasárnap hajnali 2-kor állítunk órát legközelebb

A statisztikák és a szakemberek véleménye szerint ez az állapot 4 és 14 nap között zajlik le a szervezetben. Ilyenkor azt tanácsolják, hogy a könnyebb átállás érdekében este ne együnk sokat, lefekvés előtt három órával már kerüljük a kávét, teát vagy más élénkítő hatású italokat. Sokat segíthet akár egy-egy relaxációs gyakorlat is.

Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött a tavaszi és őszi, egyórás óraátállítás eltörlése ellen. Ez elméletileg idéntől lépne életbe, de az Európai Unió Tanácsának a döntése még várat magára.

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét érinti, a Volánbusz járatait ezúttal nem befolyásolja.

Kiemelt kép forrása: MTI/Ujvari Sándor

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.