- hirdetés -

Legszívesebben ingben és nyakkendőben jár, a találkozónkra is elegáns öltözetben érkezett. Ha a jövőjéről kérdezem, azt mondja, egyszer majd a Parlamentben fogjuk őt látni, tervei szerint ugyanis politikus lesz. Tehetséges diákokat bemutató sorozatunk következő részében az Eötvös József Katolikus Általános Iskola egyik kiválóságát, Balogh Gábor Bencét ismerhetik meg az olvasók.

Édesanyja elmondása szerint Bencét óvodás kora óta érdekli a történelem. Kíváncsian hallgatta papája történelmi meséit, és gyakran ragadt a fotelhez, ha a tévében régmúlt korokról szóló dokumentumfilmeket talált. A 14 éves fiú minden téren konzervatív, egyáltalán nem megy a divat után, így édesanyja azt mondja, ruhát is alig tud neki vásárolni, hiszen Bence még iskolába is a legszívesebben ingben jár.

Gyűjti a régi bankjegyeket (Fotó: Horváth Bence)

– Leginkább a Nagy-Magyarország történelme érdekel, az, hogy egykoron milyen nagyok és erősek voltunk – kezdte Bence. – Többször meg is mentettük Európát a nagyobb hadaktól, például az oszmánoktól, és én hiszem, hogy lehet még újra nagy Magyarország. Ezen kívül a honfoglalás korától az Árpád-ház kihalásáig tartó időszakot tanulmányozom szívesen, és a Horthy-korszakról olvasok még sokat. A példaképem vitéz nagybányai Horthy Miklós, aki konzervatív volt, és próbált Magyarország javára tenni, de sajnos a németek akadályozták őt, neki azonban sikerült területi revíziókat végrehajtani – mesélte lelkesen Bence, aki történelemből kiemelkedően jó tanuló, a Savaria országos történelemverseny megyei fordulóján idén az V. helyen végzett. A Békés megye kincsei – Barangolás értékeink körül nevet viselő megmérettetés járási középdöntőjében csapatban első, majd a megyei fordulóban nyolcadik lett. A nyolcadikos fiú végig jeles tanuló volt, idén pedig közelített a kitűnőhöz. Tanárai elmondása alapján mindig is példás magatartású, tanáraival, valamint diáktársaival szemben pedig tisztelettudó és udvarias volt.

Hobbija a numizmatika (Fotó: Horváth Bence)

A diáktársak érdekeit képviseli

Bence osztálytitkár, az Eötvös iskola diákönkormányzatának vezetője, 2020. február 4-én pedig a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat alpolgármesterévé is megválasztották. Felszólal a diáktársai nevében, az ő érdekeiket képviseli a testületi üléseken.

– Ha lehetőségem lesz majd tenni az embereként, a legfontosabb célnak azt fogom tartani, hogy jobb legyen az emberek általános anyagi, szociális helyzete, több fizetést vihessenek haza a dolgozók, és ezen túl területi revíziót is szeretnék. Politikusként ezeket szeretném majd elérni, véghez vinni. Addig még itt a középiskola, a Táncsics gimnáziumba szeretnék menni humán tagozatra, utána pedig vágyam, hogy bejussak egy jó egyetemre. Ügyvéd vagy történész diplomát szeretnék szerezni – folytatta.

Jövőjét politikusként képzeli el (Fotó: Horváth Bence)

Bence hobbija a numizmatika. Minden egy forgalomból kivont 200 forintos bankjeggyel indult, amit ovisként eldugott a szőnyeg alá. Mára már rengeteg, több ezer magyar és külföldi valutája, papír- és fémpénze van. Ezek egy részét az orosházi ócskapiacon szerezte be. A numizmatika és a tanulás mellett nem sok szabadideje marad, hiszem meg alpolgármesteri teendői is igencsak lekötik.

Őt is kiválasztották az aláírásra

– Tavaly három napot tölthettem a X. Országos Diákparlamentben Székesfehérváron, melyen a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán is megjelent. Az országos diákparlamenti ülés előtt minden iskolából kiválasztottak egy diákot a megyei diákparlamentre, Békés megyéből tizenegy főt küldtek tovább az országosra. Itt különféle szekciók voltak, tárgyaltunk a köznevelésről, a felsőoktatásról, a szakmákról, végül pedig egy 46 pontos ajánlási csomagot állítottunk össze az EMMI-nek. Számomra hatalmas megtiszteltetés volt, hogy az ott készült jegyzőkönyv aláírására két embert jelöltek ki, és az egyik én lettem – mesélte Bence.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.