- hirdetés -

Mindenfelé hallhatjuk, olvashatjuk, hogy a koronavírus-járvány már nem kíméli a fiatalokat, sőt a gyermekeket sem. Kováts Anikó gyermekorvost az orosházi tapasztalatokról is kérdeztük.

– Valóban ezt halljuk minden híradásban. Egyelőre Orosházán ez a harmadik hullám még nem mutatja ezt a magas tendenciát. A második hullámban az otthonmaradás nagyon látványosan csökkentette a megbetegedéseket. A gyerekek többségében nagyon enyhe tünetekkel vészelik át, de az általuk megfertőzött felnőtteknél komoly bajokat okozhat, ha elkapják a vírust. Most azt látjuk, hogy szép számban vannak hurutos tünetekkel jelentkezők, de sokszor nem igazolódik a covid-pozitivitás. A mi régiónk még talán kevésbé érintett, de nagyon résen kell lennünk. Figyeljük, nézzük, nagyon óvatosan rendeljük be, nagyon körültekintően hallgatjuk meg a panaszokat – melyek többségében telefonon érkeznek – és amikor gyanúsnak tűnik, elrendeljük a szűrést – avat be dr. Kováts Anikó.

Minden esetben nagyon alaposan vizsgálják a kis betegeket (Fotó: Horváth Bence)

A másik fontos téma mostanság a vakcina, de a gyermekek esetében még nincs igazi áttörés ezen a téren.

– Jelenleg egyik meglévő vakcina sincs felszabadítva a gyermekgyógyászok számára. Már tudunk olyan amerikai vakcináról, amely 16 éves kortól adható, de Magyarországon még nincs ilyen. Csak a 18. életévüket betöltött fiatalok kaphatnak oltást egyelőre. Az látszik, hogy azzal, hogy a gyerekeket kivettük a közösségből, sok felnőtt megbetegedését meg tudtuk akadályozni. A gyerekek estében pedig nagyon résen vagyunk – tér vissza a kiinduló pontra a doktornő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.