- hirdetés -

Napok óta lógott a levegőben az esetleges iskolabezárások vagy az előrehozott tavaszi szünet kérdése. Március 4-én megszületett a döntés, a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt az óvodákat és az általános iskolákat is bezárják a tavaszi szünet végéig.

A március 4-i rendkívüli bejelentések előtt éppen arról érdeklődtünk az orosházi általános iskoláknál és a Táncsics Mihály Gimnáziumnál, hogyan látják a helyzetet és terveznek-e hasonló lépéseket, hiszen országszerte egyre több iskola áll át a digitális oktatásra. Az orosházi intézmények ekkor még nem terveztek hasonlót.

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola már a tanév elején is létrehozott egy intézkedési tervet a pandémiás helyzetre való tekintettel, melyben a biztonságos környezet kialakítása, az étkeztetésre vonatkozó szabályok, a hiányzások kezelése, teendők, mind megtalálhatóak voltak. Ezt betartották és nem is tértek el tőle. Az intézményben 2021-ben egyik diák, tanár vagy dolgozó sem lett vírusos eddig.

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában sem volt fertőzött, a rendelkezések előtt ők is igyekeztek minden olyan intézkedést, előírást betartani, ami a járvány megelőzését szolgálta. Csakúgy, mint a Táncsics Mihály Gimnázium, ahol a kisgimnazisták számára rendesen, a gimnazisták számára pedig digitálisan zajlott az oktatás.

Március 4-én azonban megszületett az országos döntés. Ekkor jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának számai jelenleg is növekednek, mely miatt a következő döntéseket hozták: Az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, azaz a tavaszi szünet végéig bezárják. Felügyelet sem lesz.

Nagy Róbert igazgató: A tavalyi helyzettel ellentétben most azért egy olyan alagútba megyünk be, aminek pislákol némi fény a végén (Fotó: Horváth Bence)

Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója ma portálunknak azt mondta, egy évvel ezelőtt, amikor a vírus megjelent Magyarországon, nem gondolták volna, hogy még a 2021/2022-es tanévet is ilyen szinten meg fogja határozni. Mint mondta, az egyetlen, amit tehetnek, az az Istenbe való kapaszkodás, ami az emberi erőforrásokkal ellentétben kiapadhatatlan.

– Nehéz ilyenkor újat mondani a kollégáknak, mindenki kimerült, különösen a gimnazistáink, akiknek nagyon felfordult az élete. Abban bízunk, hogy a tavalyi helyzettel ellentétben most azért egy olyan alagútba megyünk be, aminek pislákol némi fény a végén és ez azért egy jobb helyzetet teremthet majd. Sok mindent kell mérlegelni, mind az egyén, mind a közösség életében – nyilatkozta az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.