- hirdetés -

Egy több, mint 60 millió forint értékű, többfunkciós műtőasztal rendszer érkezett az Orosházi Kórházba, amin általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető el. A kiegészítőkkel felszerelt kórházi ágyon a koronavírussal fertőzött betegeket operálhatják, derül ki a kórház közleményéből.

2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetén az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sok szervezést igényelt, hogy a koronavírus gyanús vagy igazoltan pozitív betegek ellátását elkülönített műtőben végezhessék. A kórház vezetése ekkor kérvényezte egy COVID-műtő létesítését és annak felszerelését.

A járványügyi védekezést vezető Operatív Törzs engedélyezte a beszerzések elindítását, ennek első lépéseként érkezett idén januárban egy közel 30 millió forint értékű C-íves műtéti képerősítő, most pedig újabb komoly fejlesztés valósult meg.

– Beszereztünk a COVID-műtőbe egy 60,7 millió forint összértékű, számos tartozékkal rendelkező, többfunkciós műtőasztalt, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető – mondta Dr. Duray Gergő.

A kórház vezetője kiemelte, ez a műtőhelység közvetlenül megközelíthető a Sürgősségi Betegellátó Osztályról (SBO), így a kórházba érkező COVID-gyanús vagy fertőzött, műtéti ellátásra szoruló beteg nem találkozik azokkal a bent ápoltakkal, akik nem fertőzöttek. A műtő nemcsak sürgősségi, hanem a kórházban fekvő koronavírusos betegek műtéti ellátását is biztosítja.

A kórház közleménye szerint az új műtőasztal komoly előrelépést jelent a gyógyításban, az orvosok a kor elvárásainak megfelelően, modern színvonalon tudják operálni a betegeket.
– Fontos, hogy az orvos kényelmesen hozzáférjen az operálandó területhez, minden tudását és figyelmét a műtétre tudja fordítani és nem a kényelmes pozíciót kell keresnie. Az új műtőasztal szervomotorok segítségével, minden irányban milliméter pontossággal állítható, ezzel biztosítva az emelést, süllyesztést, billentést – emelte ki Dr. Hován Csaba.

Az orvosigazgató elmondta, az új műtőasztalhoz sebészeti és traumatológiai beavatkozásokhoz szükséges kiegészítők is érkeztek, így gyakorlatilag mindenféle beavatkozást nagy biztonsággal el tudnak végezni. A műtőasztal kormányhatározat alapján a világjárvány elleni védekezés kapcsán felmerült kiadásokra biztosított forrásból és NEAK működési támogatásból szerezte be az intézmény.

A képen: dr. Nacsai István (j) traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használatát dr. Duray Gergő (k) intézményvezetőnek és dr. Hován Csaba (b) orvosigazgatónak (Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.