- hirdetés -

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, és egyre többféle tapasztalattal, véleménnyel találkozunk velük kapcsoltban nap mint nap. Orosháziakat kérdeztünk arról, hogyan viselték a védőoltást. Az AstraZenecával kezdtünk, a Sinopharmmal folytatjuk.

A kínai Sinopharm vállalat által fejlesztett oltóanyag egy évtizedek óta létező és számos ma használatos oltásnál is alkalmazott technológiával készült: a vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki – olvasható a webbeteg.hu-n.

És most jöjjenek a tapasztalatok:

Antal 64 éves krónikus beteg, magas vérnyomással él. Február 26-én kapta meg háziorvosától a védőoltást.

Milyen érzés volt maga az oltás? Tapasztalt-e valamiféle tünetet a beadás után?

– A háziorvosom nagyon jól adta be a védőoltást, úgyhogy semmit sem éreztem. Nem jelentkezett nálam semmilyen mellékhatás aznap vagy másnap sem, és most is jól érzem magam.

Fél a további mellékhatásoktól?

– Nem, nem félek a vakcina mellékhatásaitól, sokkal inkább tartok magától a vírustól.

Melyik típusú oltásnak örült volna a legjobban?

– Az orosz védőoltásnak, vagyis a Szputnyik V vakcinának jobban örültem volna, de a háziorvosom azt mondta, ha most ezt a kínait elutasítom, akkor átkerülök egy másik listára, és teljesen bizonytalan az is, hogy kaphatok-e később az oroszból, és az is, hogy ha igen, mikor lesz az a „később”. Legszívesebben már a magyarral oltatnám magam, számomra az lesz a leginkább megnyugtató, ha már az is forgalomba kerül.

A kép illusztráció (Fotó: Horváth Bence)

„Mindegy melyik, csak használjon”

Judit 72 éves, egy autoimmun betegségben, a Sjögren-szindrómában szenved. Február 26-án kapta meg a Sinopharm-védőoltást háziorvosa rendelőjében.

Milyen érzés volt maga az oltás? Tapasztalt valami kellemetlenséget?

– Nem is vettem észre, hogy beadták, egyáltalán nem fájt.

Jelent meg Önnél bármiféle tünet?

– Nem lett semmi bajom, tünetmentes vagyok azóta is, jól érzem magam.

Tart a további mellékhatásoktól?

– Nem félek, mert eddig sem jelentkezett nálam semmiféle mellékhatás, úgyhogy úgy gondolom, a későbbiekben sem kell tartanom ettől.

Melyik típusú oltásnak örült volna a legjobban?

– Mivel egyiket sem ismerem, így szinte mindegy volt. Valószínűleg bármelyiket jobb felvenni, mint elkapni a koronavírust. Úgy voltam vele, hogy mindegy, melyik típusú vakcinát adják be, csak használjon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.