- hirdetés -

Idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat. A Magyar Posta február közepétől kezdte kézbesíteni az idei gépjárműadóról szóló határozatokat. Az első részletet április 15-ig, míg a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni.

A változás a tulajdonosokat nem érinti, egyéb teendőjük ezért nincs. A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló levelek kézbesítése február közepén vette kezdetét országszerte. A levelek gyártása és kézbesítése több hetet is igénybe vehet, a gépjárműadó befizetésével viszont érdemes lehet várni a határozat átvételéig, ebben szerepelnek ugyanis a pontos információk.

Az első részletet idén nem az eddig megszokott március 15-ig, hanem egy hónappal később, április 15-ig kell befizetni az érintetteknek. A második részlet időpontja szeptember 15. Befizetés esetén először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni a az átutalási bizonylat közlemény rovatába, ezt követően pedig az adott jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Fizetési lehetőség több is van. A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek fizethetnek banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül átutalással vagy az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki elveszti a csekket, akkor a NAV ügyfélszolgálatán kérhet újat.

A 2020. december 31-én keletkezett adómentességet és szüneteltetést nem kell újból bejelenteni, a január 1-től keletkezett, módosult és bejelentett mentességek nyilvántartásba vételéről az adóhivatal nem küld határozatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.