- hirdetés -

Az aktuális helyzet, a minket körülvevő világ eseményei, változásai ihletik képeit. Ezeket a festményeket megpillantva nem kapunk azonnali választ a miértekre, megnyugvást sem találhatunk egészen addig, míg meg nem fejtjük üzenetüket. Ehhez azonban el kell merülnünk bennük…Jusztin Balázs festő mesél alkotásairól.

Geometrikus absztrakt művek sora várt minket az orosházi festők Zombai utcai műtermében. Az erős, kontúrozott vonalak közt az élénk színek szinte harsányan hatottak a szemünknek, pedig ezeknek a festmények mondanivalója és hangulata egyáltalán nem gyerekes vagy komolytalan. Jusztin Balázs képeiben ott a matematika, a csillagászat, a biológia. Mindegyik alkotáshoz komoly háttértörténet és magyarázat tartozik. A 78 éves festő szívesen olvas tudományos munkákat, gyakran ezek adnak ihletet a számára. Így volt ez a négy elemből álló H1N1-ről szóló sorozat esetén, és így van ez most, a koronavírus idején is. Jusztin Balázs, mielőtt ecsetet ragadott, utánajárt annak, hogyan kerülhet ez a vírus az ember szervezetébe, majd miként tapadhat meg a fehérjéken. Csak így, a megfelelő információkkal a tarsolyában látott munkához.

– Ezek a színek a fémes és nem fémes elemeket ábrázolják az emberi szervezetben. Itt a réz, a króm, a cink, a vas, de itt vannak mellettük a vitaminok is. A vírus processzorai rácsatlakoznak a fehérjékre, és így megtámadják azokat. Ezek negatív elektromos töltéssel rendelkeznek, és elpusztítják megeszik, közömbösítik a pozitív töltetet. Ennek következtében már létre is jön a gyulladás – mesélte.

Jusztin Balázs: H1N1, avagy a XXI. század pestise

A találkozás meg fog történni

Justin Balázs három évvel ezelőtti absztrakt sorozatának középpontjában az űrlények szerepeltek.

Festményein csillagrobbanások, fekete lyukak jelentek meg, a festő a galaxisok kapcsolódását, a tejútrendszer csápjait ábrázolta rajtuk. De a témák közt ott volt az űrszerelem, a töltetek alapján működő vonzalom, és láthattuk azt is, hogy az ember által épített űrhajók miként találkoznak majd az űrlényekkel. A festő azt vallja, ez a találkozás meg fog történni. Talán az ő idejében már nem, de később biztosan.

Érdekes, hogy absztrakt munkái farostlemezre készülnek, melyekről tudnivaló, hogy nem igazán tartósak, az idő múlásának nehezen állnak ellent. Jusztin Balázs a mai napig fest csendéleteket és tájképeket is, ezek azonban már más alapra születnek.

Erős színek, durva ecsetvonások

– Vastag kendervászonra festem ezeket a képeket, a vásznat magam fűzöm és feszítem fel, majd csontenyvvel alapozom, ezt követően pedig növényi alapú olajjal ápolom. Ettől lesz időtálló. Szeretném, ha ezek a munkák sokáig megmaradnának a családomnak, a soron következő generációknak. A csendéleteken és tájképeken már az impresszionizmus hatása érződik. Mély és erős színekkel, durva ecsetvonásokkal dolgozom. Az absztrakt művészet két nagy válfaja – a lírai és a geometrikus – közül a geometrikust választom, viszont az impresszionista festményeimen már megjelenik a lelkem is – mesélte.

Jusztin Balázs jelenleg a 80. születésnapjára tervezett kiállítására készül. A 2023-as tárlaton a jelenlegi állás szerint az absztrakt képek lesznek túlsúlyban. Manapság ehhez húz jobban a szíve, ebben tudja a leginkább kifejezni magát. Azt mondja, „a matematika az egyetlen olyan tudomány, mely a világegyetemet mozgatja és építi”, és ez a gondolat a geometrikus művein is tükröződik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.