- hirdetés -

Még február van és hideg, de a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségénél (KHESZ) zajlik a munka, már a tavaszi haltelepítéseket tervezik.

Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a telepítéseket időjárástól függően már márciusban megkezdi a szövetség.

– Háromnyaras pontyból hetven-nyolcvanezer kilót helyezünk ki a szövetség vizeibe. Ebbe természetesen beletartozik a Körös is, de itt csak a jelenlegi árhullám levonulása után lehet megkezdeni a telepítést. A márciusban, áprilisban kihelyezendő háromnyaras pontyok a szövetség saját neveléséből, a csökmői halastóból származnak – közölte az ügyvezető.

A lehalászás után a halak útra kelnek új otthonuk felé (Fotó: KHESZ)

Mint megtudtuk, a szövetség természetesen folytatja a pontyon kívül a más fajú halak telepítését (compó, keszeg, süllő, stb.). Ezeket időben elszórtan, a tavalyihoz hasonló időszakokban és mennyiségben tervezik.

A szövetség mellett a horgász egyesületek is hajtanak végre haltelepítést. Az ún. saját erős telepítések tervezését megnehezíti a járványhelyzet, hisz az egyesületek nem tudnak közgyűlést tartani (a tagság, a közgyűlésen dönt a saját erős telepítés mértékéről). Orosháza legnagyobb létszámú egyesülete, a Kedvenc Sporthorgász Egyesület. Értesüléseink szerint – közgyűlési döntés hiányában – nagy valószínűséggel a tavalyi mértékben telepítenek az orosházi vizekbe.

Érkezik a fognivaló (Fotó: KHESZ)

A Kinizsi Horgász Egyesület az utóbbi években bevételének mintegy felét fordította telepítésekre. Közgyűlést egyelőre ők sem tudtak tartani. Pelle Zsolt, az egyesület titkára kérdésünkre elmondta, az idei telepítés mértéke függ a taglétszámtól, a bevételtől és legfőképp a remélhetőleg mihamarabb megtartható közgyűlés határozatától.

Előre láthatólag tehát lesz mit megfogniuk a horgászoknak, most már csak a tavasz, a jó idő hiányzik és hogy a járványhelyzetről minél hamarabb múlt időben beszélhessünk.

Írásunkat a Kedvenc és Horgászbolt (Orosháza, Kossuth u 25. a buszpályaudvarral szemben) támogatta, ahol a tavaszi szezonkezdéshez is minden szükséges horgászcikket megtalálnak a vizek szerelmesei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.