- hirdetés -

Csattogtak a fakanalak a lábasok tetején, pörögtek a kereplők a gyerekek kezében, és hatalmas lánggal égett a kiszebáb.

Az Eötvös katolikus óvoda múlt hétre tervezett télűző ünnepsége a szeles idő miatt akkor elmaradt, de még ma, farsangfarkán, vagyis a farsangi időszak utolsó napján megtartották ezt a zajos és füstös programot a gyerekek legnagyobb örömére. A délelőtt legfőbb eseménye a női ruhába öltöztetett banya levetkőztetése, majd tűzbe dobása volt.

– A kiszebáb a telet jelképezi és azt a sok rosszat, mely ilyenkor jellemzi az életünket – mesélte Szőke-Molnár Csilla, az Eötvös katolikus óvoda vezetője. – A gyerekek a kiszebáb mellett készítettek külön-külön egy-egy busóálarchoz hasonló zacskóbábot is, majd beletették a rossz tulajdonságaikat, és azt is elégették a banyával együtt.

A csujogatással és hangos zenebonával kísért eseményt még épp hamvazószerda előtt tartották meg az intézményben. Az óvó nénik a gyerekek kíséretében végigvitték az óvoda udvarán a közösen készített, emberméretű bábot, miközben télűző és tavaszváró rigmusokat énekeltek. Majd jött a várva várt pillanat. Fellobbant a tűz, és lángra kapott a kiszebáb.

A hagyományok mára már keveredtek

A kisze szó valójában egy böjti étel neve, konkrétan ez egy savanyú korpaleves. Az eredeti hagyomány szerint a kiszebáb nem öregasszony, hanem fiatal lány volt, és több helyütt nem tűzbe, hanem vízbe dobtak őt a húsvétvasárnapot megelőző virágvasárnapon (vagyis egy jóval későbbi időpontban). Az elmúlt száz évben a hagyományok keveredtek, az azonban már korábban is szokás volt, hogy papírdarabokra írták és máglyára vetették azokat a dolgokat – betegségeket, félelmeket –, melyektől meg akartak szabadulni. Mit dobtak a tűzbe az Eötvös ovi apróságai? Irigységet, árulkodást, verekedést, dulakodást.

A versikék szerint az égetés által nemcsak a téltől szabadulhatunk meg, hanem a betegségtől is. „Haj ki kisze haj, Haj ki kisze haj!/ Süss ki fényes napsugár!/ Kivisszük a betegséget,/ Behozzuk az egészséget./ Haj ki kisze haj, Haj ki kisze haj” – szólt a versike az óvodások szájából. Az biztos, hogy ők mindent megtettek ennek érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.