- hirdetés -

Közeleg egy ünnep, mely lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit „felrúgjuk” a szabályokat. A farsang lényege a tél elűzése mellett a bolondozás, a korlátok kigúnyolása, az, hogy az álarc mögé bújva az ember a láncait letépje, és egy rövidke időre azzá változzon, aki valójában lenni szeretne.

Lehet a választott maga az ördög vagy egy boszorkány, de ugyanúgy egy káprázatos hercegnő, erős katona vagy furfangos kalóz is. Kajári Zoltánné már 12 éve kölcsönöz a városban jelmezeket, és mint elmondta, a vírushelyzet még a farsangot is megváltoztatta. Nem is akárhogyan.

– Most még boldogabban jönnek hozzánk a gyerekek, és még nagyobb örömmel élik meg a jelmez adta szerepeiket. Hiszen ha valaki más bőrébe bújik a külsőségeket tekintve, akkor ezzel együtt felveszi az adott karakter belső tulajdonságait is. A gyerekek – egészen a legapróbbaktól – ugyanúgy megélik a vírushelyzetet, érzik, hogy nem élhetnek olyan szabadon, mint ahogyan azt eddig tették. A farsang valahol a szabadságot, a felszabadultságot jelképezi, így az öröm most hatványozottan látszik rajtuk. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy a farsang felszabadító ereje, az évszázadok óta ismert szerepe megadathasson idén, a sok korlátozás és szabályozás idején is – mondta.

Aki csak lenni szeretnél (Archív fotó, Fotó: Rosta Tibor)

Valamennyi óvodában és iskolában, ha csak osztály- vagy csoportszinten is, de megtartják a farsangi mulatságot, így a jelmezekre idén is nagy volt az igény a gyerekek részéről, bár a beszerzést megbonyolította a vírushelyzet, mely miatt már tavaly is akadozott a rendelés.

Él a remény, hogy eljött a változás ideje

– Jelmezt ölteni egyenlő egy teljes átalakulással. Amikor belép hozzánk valaki, megjelenik egy kis lélek, és én azt rögtön feltérképezem. Elindulnak az energiák, ami alapján tudok segíteni abban, hogy a választása tökéletes legyen. Nem szabad a szülőnek meghatároznia, mit viseljen a gyermek! Csak az a fontos, hogy a kicsi mi akar lenni! Ne ijedjünk meg, ha csemeténk egy gonosz figura bőrébe kíván bújni, hiszen neki most talán épp az a feladata, hogy megélje néhány órára a másik, a sötét oldalt. Hiszen sötétség nélkül nincs fény, fekete nélkül pedig nincs fehér – jegyezte meg.

A felnőtteknek ugyanúgy jár (Saját gyűjtemény)

Kajári Zoltánné Éva kiemelte, nála addig próbálnak a vendégek, míg a legideálisabb jelmezt meg nem találják. Minden részletre odafigyelnek, a ruha mellett éppoly fontos a megfelelő kiegészítőket kiválasztása is. Így lesz teljes a kép, teljes az átalakulás.

– Sokan bíznak abban, hogy a farsang – mint ahogyan a télből is tavasz lesz- változást hoz. Elűzzük a hideget, és vele együtt a negatív dolgokat is. Hiányzik az emberek életéből az élmény, de ezt most a farsang ideje alatt megkaphatják. A jelmezt felöltve szabad lesz a lelkük, feldobódnak, kiszakadnak a szürke hétköznapokból. Azért többen utaltak rá a felnőtt vendégeink közül, hogy bíznak a márciusi enyhítésekben, így a céges mulatságok egy részét elhalasztották egy hónappal. Remélik, akkor már együtt élhetik meg ezt a fantasztikus ünnepet – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.