- hirdetés -

Egy jól beárazott ház vagy lakás pillanatok alatt elkel Orosházán is. Az Origo Ingatlaniroda vezetője szerint a koronavírus-járvány a településen nem vetette vissza a keresletet jelentősen.

A különböző ingatlanközvetítő cégek kínálatát végignézve, illetve a közösségi oldalak ingatlanhirdetési felületein is az tapasztalható, hogy állapottól, mérettől és elhelyezkedéstől függően még mindig átlagosan 10 és 20 millió forint között juthatunk Orosházán ingatlanhoz.

Ezen nem változtatott a koronavírus-járvány sem. Tavasszal még mi is arról számoltunk be, hogy az emberek kivártak, de jelentősen nem vetette vissza a városban a piacot. Erről számolt be érdeklődésünkre Nagy Klára is, az orosházi Origo Ingatlaniroda vezetője.

Fotó: Horváth Bence

– A piacon a decemberben és a januárban általában visszaesik a kereslet, idén ez nem így volt. Folyamatosan érdeklődtek nálunk, már olyan ingatlanok után is érdeklődtek, amelyek hosszabb ideje vannak kínálatunkban – teszi hozzá a szakértő.

Megtudtuk, hogy befektetési és saját otthonkeresési céllal is folyamatosan keresik az irodájukat. Utóbbi kategóriába tartozók tapasztalataik szerint leginkább nagyobb, három szobás, nappalis téglaépítésű házakat keresnek. Az, hogy ki milyen szempontok szerint venne ingatlant nagyon változó.
Nagy Klára elmondta, valakinek az a fontos, hogy felújított legyen és ne kelljen rá költeni. Van, aki kimondottan olyat venne, amit azután saját ízlésére formálhat, de előfordul olyan is például, hogy egy bizonyos fűtési rendszerrel rendelkező házat keres.

Archív fotó

– Orosházán a belvárosi ingatlanok nagyon gyorsan elkelnek, sőt sok esetben licitálnak is érte a vevők. Egyre népszerűbb a Szőlő városrész is, de a külvárosban – mint Szentetornya és Rákóczitelep – már nehezebb értékesíteni, ezekben az esetekben nagyon el kell találni az árat. A befektetők is folyamatosan érdeklődnek, ők leginkább belvárosi lakásokat keresik, de a kínálat igencsak szűkös. Nem egyszerű jó minőségű ingatlant találni, ami pedig megfelelő, ahhoz magas áron lehet hozzájutni – sorolja az iroda vezetője.

Ez azzal magyarázható, hogy az eladók folyamatosan figyelemmel kísérik a különböző állami kedvezményeket, támogatásokat. A CSOK, a babaváró hitel és a januárban induló otthonfelújítási hitel is felfelé nyomja az árakat.

– Sokan túl is lövik az árakat, és nehezen engednek az elképzelt összegből. Ilyenkor igyekszünk meggyőzni őket, hogy csökkentsünk, ha el akarja adni a házát. Előfordult természetesen olyan is, hogy valaki alábecsülte az ingatlan értékét, ilyenkor jelezzük számára és legtöbbször sikerül nagyobb összegért értékesíteni – teszi hozzá Nagy Klára.

Fotó: Horváth Bence

Az Origo Ingatlaniroda vezetője azt is elmondta, hogy érdemes szakértőt felkeresni. Legyen szó eladásról vagy vételről, hiszen a minimális százalékért cserébe rengeteg terhet levesznek az ügyfél válláról és kapcsolataik révén még kedvezményekhez is juthatnak. Tapasztalata szerint gyakran előforduló tévhit a vevők részéről, hogy nekik is jutalékot kell fizetniük az ingatlanirodának a vásárláskor. Kiemelte, ezt minden esetben az ingatlant eladó személy fizeti.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.