- hirdetés -

A GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium több alapítványi támogatással is rendelkezik, köztük a Németh Imre Alapítványéval. Még tavaly novemberben pályázatot nyújtottak be az Invitech-Innomax díjra, melyen keresztül drónt szerettek volna vásárolni és tanítási célra átadni az iskolának. A több, mint 70 pályázó közül az első 10-be jutottak be.

Ebben a körben már közönségszavazat dönti el, melyik projekt megvalósulását támogatják. A Németh Imre Alapítvány még két évvel ezelőtt az orosházi diákok támogatását, környezettudatosságra nevelését tűzte ki, többek közt IT-eszközök segítségével. Ennek első lépése a robotikával, második pedig 3D nyomtatókkal valósult meg, melyet olyan különböző eszközökkel támogattak, melyek a természettel és a fenntarthatósággal is kapcsolatban állnak.

Többek közt 2019-ben a World Robot Olympiad versenyen országos harmadik helyezést szereztek a diákok az EV3 Lego robottal, Scrath programjukkal pedig a negyedik helyet érték el a Future Makers versenyen. Az elmúlt három évben minden alkalommal képviselték magukat a Meet and Code nemzetközi programozói héten saját programjaikkal.

Szép sikereket érnek el a tanulók robotikából (Fotó: iskola)

A vírushelyzet ellenére, 2020-ban fát ültető robotot programozhattak a rendezvényen résztvevő tanulók és 3D nyomtatóval kinyomtatott eszközöket lehetett a robotoknak még odaadni, melyet a növényekhez vittek.
– Látni lehet, hogy minden lépésnél szerzett eszközt sikeresen be tudtunk építeni az oktatási és nevelési célokba, mind versenyen keresztül, mind bemutatásban és oktatásban. A mostani pályázattal a harmadik lépést szeretnénk megvalósítani terveinknek. Azaz egy kisebb kezdő és egy nagyobb haladó drón beszerzését, ezzel a drón programozás lehetőségét elindítani iskolánkban, közel 800 fő és a városunkban közel újabb 800 diák elérését, egyaránt a Code Week segítségével – írt tájékoztatójában az iskola.

A vírushelyzet ellenére is programoztak (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Leírták, mindkét drónnal a környezettudatosság és mezőgazdasági használatának bemutatását is megtanítanák a programozásuk közben. Az új technológiát az addig elkezdett céloknak megfelelően a fenntarthatóság irányába (feltérképezés, locsolás, biovegyszer használati lehetőséggel). Szavazni az Invitech-Innomax Facebook-oldalán lehet.

Kiemelt kép forrása: Agro-Way Kft.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.