- hirdetés -

November 11-e óta zárva tartanak a diszkók, a kocsmák, és rajtuk kívül természetesen még számos ágazatot érintenek a korlátozások. Van azonban valami, ami mindenképp közös bennük: mind várják az újranyitás dátumát, mely leghamarabb február 1-jén jöhet el. Így tesz Kiss Róbert, az egyik helyi diszkó üzemeltetője is.

Kiss Róbert már 18 éve része az orosházi „éjszakai életnek”. Több szórakoztatóhelyet is üzemeltetett már ez idő alatt, ahogy ő mondja, mindig szívvel-lélekkel tette a dolgát. A koronavírus előtti években sikeresen működtette a város legnagyobb diszkóját, melyben nemcsak a tizenéves fiatalok, hanem a középkorúak is lehetőséget kaptak a kikapcsolódásra. Több programmal, bulival, koncerttel készült hétvégéről-hétvégére minden korosztálynak. A diszkó mellett feleségével egy kocsmát is üzemeltetnek Orosházán, mely pedig egy másik réteg számára nyújtott feltöltődést. A tavalyi év viszont mindent felülírt, így most ő is, mint sokan mások, várja a kormány döntését, mely február 1-jéig hosszabbította meg a vendéglátó egységek teljes zárvatartásának idejét.

Kiss Róbert vállalkozó (Fotó: Horváth Bence)

– Bár nagyon szeretnénk már kinyitni, sajnos csak nagyon minimális esélyt látok arra, hogy ez megvalósuljon. A kormány részéről nem jelent meg egy olyan jellegű nyilatkozat sem, mely kicsit is sejtetné a nyitás reményét, így bár már január 26-a van, még semmilyen előkészületet nem tettünk ez ügyben. Pozitív hír hallatán viszont akár pár nap alatt „bulikészre” tudjuk varázsolni az egységünket, árukészletünk is maradt még egy-két bulira, bár a söröknél, üdítőknél hamarosan ismét gondban leszünk a szavatossági idővel, és ez újabb veszteséget jelenthet a számunkra – emelte ki.

Kiss Róbert hozzátette, a szórakozóhelynek magas az üzemeltetési költsége, komoly veszteséggel zárták a tavalyi évet. Az ősz folyamán is csak 23 óráig lehettek nyitva, holott a diszkóban még csak akkor kezdődött volna az élet. Az elmúlt három hónapban kiadásaik voltak, bevételük viszont semmi. Hozzátette, nemcsak őket és a dolgozóikat érintette ez a válságos helyzet, hanem az italbeszállítóikat, a hang- és fénytechnika szolgáltatóikat, a fellépőket, a reklámszolgáltatóikat és még sokakat.

Kocsmából italkereskedés

Kiss Róbert és neje – másokhoz hasonlóan – italkereskedést nyitott kocsmájukból. Igaz, a bevételük még így is kevesebb a korábban megszokottnál, de legalább az alkalmazottaikat meg tudják tartani ebben az egységben.

Alternatív megoldásra volt szükség (Fotó: Horváth Bence)

– Már jó ideje nem bírjuk ezt a helyzetet. Ha belátható időn belül nem nyithatunk ki, támogatást fogunk kérni a kormánytól. Az EU tagállamaiból sorra érkeznek a hírek, miként segítik a helyi kormányok a bajba jutott ágazatok vállalkozásait és az abban dolgozókat. Szinte mindenhol nyújtanak kapaszkodót a számukra. Munkánk révén országos szinten is több vendéglátóipari szereplővel vagyok kapcsolatban és látom, hogy sok tízezer ember került anyagilag a padlóra. Tudjuk és megértjük, hogy közös felelősségünk a koronavírussal szembeni hatékony fellépés, de úgy gondolom, a jelenlegi rendelkezések eltúlzottak a szektorunk irányába – fogalmazott.

Kiss Róbert hozzátette, véleménye szerint a megfelelő védőtávolság betartását szabályozó rendelettel – mint ahogyan az már 2020-ban is működött – biztonságosan üzemeltetőek lennének a kocsmák, pubok, kávézók, cukrászdák. A szórakozóhelyeken ez már nehezebben kivitelezhető, de kellő számú biztonsági személyzettel erre is látna némi esélyt, sőt úgy véli, az is megoldást jelenthetne, ha negatív teszteredményt kérnénk a vendégektől a beléptetésnél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.