- hirdetés -

A huszonéves nagyszénási fiatal szerint egyre gyakrabban lehet hölgyhorgászokkal találkozni a vízparton. Ő maga is több módszert alkalmazva igyekszik szákba terelni a halakat, sőt, versenykörülmények között is feltalálja magát.

Kisiskolás korban gyűrűzött be Kinga életébe a horgászat iránti szenvedély. Az évek múlásával egyre komolyabb célokat tűzött ki maga elé.

– Először tatámmal voltam horgászni, a szénási csatornára vitt ki rendszeresen. Majd az alapokat főként keresztapukámtól sajátítottam el, ő volt az én igazi mentorom. Példaképem nincs, de a legújabb praktikák megismeréséhez figyelemmel kísérem neves versenyhorgászaink filmjeit – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Kinga.

A horgászhölgy elárulta, legszívesebben a csanádpalotai Zápor horgásztavon veti be végszerelékét. A rendezett környezet és a kiváló halállomány mellett a legkedvesebb emlékei is oda kötik.

– A horgászat egyrészről a végtelen nyugalmat jelenti számomra. Másrészről pedig motivál az eredményes halfogás iránti vágy. Minden egyes vízparton töltött nap új kihívást tartogat. Hihetetlen adrenalin-löketet tud adni egy-egy nagyobb hal fárasztása és szákba terelése. És ki tudja? Lehet éppen a következő kapás eredményezi a legújabb rekordfogást. A békés halakat feeder-, illetve matchbotos technikával veszem üldözőbe, a ragadozókra pergetek – emelte ki.

Kapitális pontyokkal (Fotó: saját gyűjtemény)

Otthonosan mozog a versenyeken is

Kinga a versenyhorgászatban teljesedett ki igazán, hisz mint elmondta, sokkal nagyobb élmény nyomás alatt egy kisorsolt helyen, sokszor ismeretlen vízen összemérni a tudást, mintsem a már kitapasztalt körülmények között megkezdeni a halfogást.

– Számos versenyt tudhatok magam mögött, több dobogós helyet jelentő kupával büszkélkedek. A legemlékezetesebb eredményemként a 2015-ben rendezett XI. Energoteam Kupára emlékszek. Ifi kategóriában a selejtezőt követően egyedüli hölgyként sikerült bekerülnöm az országos döntőbe. A környékben megmérettettem már magam többek között Csorváson, Mezőhegyesen, Csanádpalotán, Mezőberényben, Derekegyházon, Kondoroson. Valamennyi versenyre másként kell felkészülni. A felszerelést mindig az adott verseny szabályzatához igazítom. A csali és az etetőanyag kiválasztásában például az aktuális évszak, a napi időjárás az elsődleges befolyásoló tényező. Ideális esetben a versenynapot megelőzően sok előnnyel járhat egy edzésnap beiktatása – foglalta össze.

Gyorsan megtelt a haltartó (Fotó forrása: Zápor horgásztó facebook)

Kivívta a férfiak tiszteletét

Kezdetben kétkedve fogadták Kingát férfitársai a vízparton. A rózsaszín horgászkiegészítői és gumicsizmája sem volt hétköznapi látvány a jobbára tetőtől talpig terepmintás szerelésbe bújó pecások között.

– Nőként nagyon jó érzéssel tölt el egy férfias sportban eredményesen szerepelni. Volt alkalom, mikor éreztem a lekicsinylő pillantásokat, de mikor látták hogyan és miként horgászok, nyitottak felém. Manapság pedig egyre több a hölgyhorgász a vízparton, teljesen elfogadottá vált. Édesanyám is horgászik, így a családunkban a horgászat csajos programként is beillik – hangsúlyozta.

A testvérpár, Kinga és Dávid (jobbról) együtt végzett dobogós helyen egy csanádpalotai versenyen (Fotó forrása: Zápor horgásztó facebook)

A nagyszénási lány helyben, a Szénás Carp horgásztavon fogta meg eddigi legnagyobb halát. A 14,60 kilogrammot nyomó tőpontyot húszperces fárasztást követően szákolta meg a szintén horgászó testvére, Kovács Dávid segítségével. A bajszos uszonyost mérlegelés és sebfertőtlenítést követően visszaengedték életterébe. Kinga zárásként megjegyezte, igazi horgászcsalád az övék. Az egészséges testvéri rivalizálás mellett mindvégig támogatják egymást. Az idei cél egy 20 kilogramm feletti ponty megfogása, illetve a versenyhorgászatban további előkelő helyezések elérése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.