- hirdetés -

Dér-Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus Gyulán, a gyerekpszichiátrián dolgozik. A szakembert arra kértük, segítsen az olvasóknak (szülőknek és fiataloknak egyaránt) a depresszió tüneteinek felismerésében.

– Az utóbbi időszakban megnövekedett a praxisomban a depressziós esetek száma. Eddig is voltak depressziós fiataljaink, de a pandémia, az online oktatás még inkább megnövelte a számukat, és ami ennél is szembetűnőbb, hogy a betegség többségüknél súlyosabb mértéket ölt – kezdte DérPesics Zsuzsanna.

A középiskolás fiatalok november óta folyamatosan otthon, valódi társas kapcsolatok nélkül élik mindennapjaikat, és az iskolán kívül sincs olyan hely, ahol akár hétvégente találkozni tudnának. Beszűkült az életterük, bizonytalanná vált a korábbi, jól kiszámítható életük, így a kamaszkort egyébként is jellemző érzelmi instabilitás most hatványozottan jelenhet meg náluk.

Dér-Pesics Zsuzsanna klinikai szakpszichológus (Fotó: Horváth Bene)

– A jelengegi vírushelyzet katalizátora lehet a depresszió kialakulásának. A gyerekek – és mellettük ugyanúgy a felnőttek is – egy olyan szituációba kerültek, melyre nincs forgatókönyv, hiszen még egyikük sem élt meg hasonlót. A bizonytalanság, a rengeteg rém- és álhír szorongást idézhet elő náluk – folytatta.

Ugyan miért? Ugyan minek?

„Miért fésülködjek meg? Miért öltözzek fel? Úgysem mozdulok ki. Úgysem mehetek sehová. Úgysem találkozom ma sem senkivel.” – kavarognak a fiatalok fejében a gondolatok. Elvesztik a motivációjukat, az életkedvüket, főként ha az előbbi mondatok a továbbiakkal folytatódnak: „Úgyis meg fogok betegedni…Úgyis meg fogok halni.”

Dér-Pesics Zsuzsanna hangsúlyozza, a pszichológiában nincsenek instant válaszok és tanácsok. Lehet, hogy valakinél a sport válik be, máshol a pontos napirend nyújt támaszt, de van, ahol egyik sem, és egy harmadik megoldás után kell kutatni. Minden gyermek, minden család más, így mindenhol egyénileg kell meghatározni a terápiát is. Ugyanígy széles és változékony a depresszió kórképe is, és sok tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a szakember többszöri ülésre kijelenthessen, valóban depressziós a gyermek.

A hosszan tartó örömképtelenség is egy jel

A szakember kiemelte, rossz hangulat még nem feltétlenül jelent depressziót, de a hosszú távú, intenzív hangulati nyomottság utalhat a betegségre. A gyerekeknél azonban a depresszió irritáltság – gyakori verekedés, ordítozás – formájában is megjelenhet. A kulcsinger – ami most lehet a vírushelyzet, az online oktatás – megborítja az agy működését, ennek következtében megjelennek a tünetek, amikre érdemes a szülőknek felfigyelniük. Ezek is egyéniek, nem általánosíthatók. Lássuk most a leggyakoribbakat, melyek akár a laikusok számára is felismerhetők.

Nincs olyan tanács, mely mindenkinek használ. Minden gyermek egyénre szabott kezelést igényel (Fotó: Horváth Bence)

1) Alvászavarok: a gyermek nem tud aludni, vagy épp folyamatosan alszik. Kamaszoknál gyakori, hogy éjszaka nem képes pihenni (pedig szeretne), hajnalig fenn van, és így felborul a ritmusa.

2) Hirtelen fogyás vagy épp hízás. Folyamatos evés esetén főként szénhidrátot, általában csokoládét választ a gyermek. Ezzel próbál örömet szerezni magának.

3) Folyamatos – legalább két hétig fennálló – lehangoltság, örömképtelenség, reménytelenség.

4) Önértékelésbeli gondok, mikor is negatívan gondolkodik önmagáról, a saját helyzetéről.

5) Nincs energiája semmihez, képtelen elindulni, még a mindennapi feladatait sem képes ellátni.

6) És egy idő után eljön a halálvágy is…

Léteznek nagyon jó gyógyszerek

Sajnos sokan nem veszik elég komolyan a depressziót, és így gyakran marad a beteg kezeletlenül. Pedig van segítség! Ha a fiatal már nem tud úgy működni a hétköznapokon, mint ahogyan azt korábban tette, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert!

– Első lépcsőként fordulhatunk az iskolapszichológushoz is. A vele folytatott beszélgetés után ő szükség esetén tovább tudja küldeni a gyermeket, ha annak terápiára, egyénre szabott kezelésre van szüksége. Mindenki megijed a pszichiátriai gyógyszerektől, pedig léteznek nagyon jó, kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett készítmények, melyekben egyáltalán nincs nyugtató. Gyorsan, tartósan, hozzászokás nélkül állítják vissza az agy normál működését. A leghatékonyabb, ha a gyógyszer mellett pszichoterápiát is kap a fiatal, így akár hét-három hónap alatt elérhető, hogy stabilan jól legyen. Ez a korai felismerés esetén igaz, ezért is fontos az első árulkodó jeleknél szakemberhez fordulni. Minél inkább hagyjuk elhatalmasodni a betegséget, annál nehezebb és hosszadalmasabb lehet a gyógyulás – emelte ki Dér-Pesics Zsuzsanna.

A problémával keresse ingyenesen a gyermek iskolapszichológusát és gyermekorvosát!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.