- hirdetés -

Nem mindegy, hogy a szabadban tartott kutyák milyen körülmények között vészelik át a mínuszokat. Fontos, hogy megteremtsük számukra a megfelelő védelmet, mert az érdektelenség akár az életükbe is kerülhet.

Az elmúlt napokban folyamatosan havazik, napközben is leginkább fagypont alatt maradt a hőmérséklet. Mint az év bármely szakában, úgy a téli hónapokban is kiemelt figyelmet kell fordítani kedvenceinkre, főleg akkor, ha udvaron tartott kutyákról van szó.

A nem megfelelő tartás miatt megbetegedhetnek az ebek, legrosszabb esetben elpusztulhatnak. Kovács Krisztina, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkéntes tagja elmondta, a kutyaházat be kell szalmázni és megfelelően le kell szigetelni.
– Ha van rá lehetőség, akkor szélvédett helyen tartsuk a kutyákat, egy pokróccal, esetleg hőfüggönnyel a bejáratot el kell fedni, így nem fognak fázni. Nagyon fontos, hogy naponta akár háromszor, négyszer is cseréljünk vizet a tálakban – nyilatkozta Krisztina.

Orpheusnak megfelelő szálláshelye van, de állandó szerető gazdája még nincs
(Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, a kutyaházba betett szalmát átlagosan három hetente le kell cserélni. Előfordul, hogy a kutya kihordja házából a szalmát, ebben az esetben olyan óvóhelyet kell választani, amelyen kisebb a bejárat.

Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy rongyot, pokrócot, ruhadarabokat semmiképpen se tegyenek be a kutyaházba, ezek magukba szívják a párát, ezáltal még jobban lehűlhet a kutya testhője.

Kovács Krisztina az állatok megfelelő táplálására is felhívta a figyelmet (Fotó: Horváth Bence)

Krisztina kiemelte, télen a megfelelő óvóhely biztosításán és a kutyák melegen tartásán túl az állatok táplálására is figyelni kell.
– Úgy gondolom, ha az embereknek van rá lehetőségük, akkor télen inkább a jobb minőségű tápot vegyék meg, aki pedig hússal eteti kedvencét, az zsírosabb táplálékot adjon kutyusának – vázolta.

A rövidszőrű kutyák alá több szalmát célszerű tenni, ezek az ebek ugyanis fázósabbak, mint a hosszúszőrű társaik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.