- hirdetés -

Folytatódik a középiskolákban az online oktatás. Leghamarabb február 1-jén térhetnek vissza a diákok az iskolapadba. Az orosházi középiskolák igazgatóit kérdeztük arról, hogyan tudják ebben a helyzetben támogatni, ösztönözni az érettségire készülő végzősöket.

– A magam részéről nem számítottam a digitális távoktatás meghosszabbítására – kezdte Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – A tanárok és az érintett diákok túlnyomó többsége azt várta, hogy végre visszajöhessen az iskola falai közé. Bár az utóbbiak nyilván az otthonlétnek is számos előnyét megtapasztalják, viszont nagy biztonságot jelent a fiatalok számára, ha iskolai közegben, a tanárok mindennapos segítségével tanulhatnak – folytatta.

Nagy Róbert hangsúlyozta, a középiskolásoknak, főként a végzősöknek szükségük van a tanulásban való segítségnyújtás mellett a lelki támogatásra is, épp ezért próbálják maximálisan kihasználni a személyes találkozások lehetőségeit. A vezetőség is arra ösztönözni a szaktanárokat, hogy jogszabályi kereteken belül tartsanak személyes, kiscsoportos konzultációkat az iskolában.

– Emellett ott van a közös tanulás lehetősége is. Saját tapasztalatom, hogy diákként nagyon hatékony tud lenni az együtt tanulás. A gimnazistáknak is azt javasoljuk, alkossanak tanulópárokat vagy néhány fős tanulócsoportokat olyan körülmények között, melyek által nem veszélyeztetik egymást járványügyi szempontból. Így egyrészt tarthatják egymásban a lelket, másrészt egy-egy anyagrészt közösen át tudnak beszélni, ami nagy segítséget jelenthet az érettségire való felkészülésben – tette hozzá.

Nagy Róbert (Archív fotó, Kecskeméti Krisztina)

Pörneki Attila, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója kérdésünkre elmondta, intézményükben is minden érintett reménykedett abban, hogy visszatér a tantermi oktatás. Az igazgató rögvest hozzátette, ha azonban belegondolunk abba, hogy november 11-e óta nem sokat változott a vírushelyzet, akkor viszont valahol sejthető volt a döntés.

Pörneki Attila (Archív fotó, Rosta Tibor)

– Nagyon komoly pedagógiai feladat ez a jelenlegi. Egyrészt nekünk, vezetőknek erősítenünk kell a kollégákat, meg kell adnunk számukra minden segítséget. Az osztályfőnököknek és a szaktanároknak pedig kiemelt feladata az érettségire készülő diákok támogatása.

– A most végzős osztályok tavaly március óta mindössze körülbelül két hónapot jártak iskolába. A tananyagot a maradék időszakban digitálisan sajátították el. Úgyhogy nincs könnyű dolguk.

– emelte ki az igazgató. Hozzátette, a járványügyi előírásokat betartva, kis csoportokban ők is lehetőséget fognak biztosítani a felzárkóztató foglalkozásokon való részvételre. Már majdnem készen van ezek tervezete, legkésőbb a második félévtől el is tudják indítani őket, sőt reményeik szerint még korábban is. Bár bíznak a február 1-jei indulásban, mégis jobbnak látják az előre tervezést.

Komoly logisztika egy-egy kiscsoportos foglalkozás

Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója úgy véli, felelősségteljes döntés volt a digitális oktatás meghosszabbítása.

Dr. Blahó János (Archiv Fotó, Horváth Bence)

– Körbetekintve Szlovákiában, Ausztriában és több környező országban, vélelmezhető volt, hogy nem a reményeink szerint alakul majd a helyzet. Meggyőződésem, hogy nem lett volna szerencsés lépés, ha január 11-ével, a jelenlegi körülmények között elindult volna az iskola. Gondoljunk az intézményen belüli és a tantermi találkozások mellett a tömegközlekedés során való érintkezésekre, a kollégiumban lévő kontaktusokra – jegyezte meg.

Az igazgató kiemelte, a Táncsics gimnázium is megadja a lehetőséget a kiscsoportos közös tanulásra a járványügyi protokoll betartásával, amennyiben erre igény van a diákok részéről. Hozzátette, ez komoly logisztikát igényel, hiszen úgy kell megszervezni azokat, hogy a gimnazisták el legyenek különítve a kisebbektől, nem beszélve arról, hogy fertőtleníteni is kell a távozásuk után.

– A legnehezebb ebben a helyzetben, hogy nem lehet tudni, meddig tart. Annyi bizonyos, hogy a végzősöket nem engedhetjük el így, búcsúzás nélkül. Bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy a ballagás már a hagyományos keretek között, ünnepélyes formában zajlik majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.