- hirdetés -

Ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is várható néhány változás vagy változtatás az adózással kapcsolatban. Íme a legfontosabb 2021-es adózási tudnivalók!

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetnie, akinek nincs egészségbiztosítása, minden januárban inflációkövetően emelik. Idén az egészségügyi szolgáltatási járulék napi összege 270 forint, havi összege 8000 forint lesz. A személyi jövedelemadó esetében eddig a minimálbér 5 százalékáig havonta igénybe vehető személyi kedvezmények januártól már nem adókedvezménynek számítanak, hanem az összevont adóalapot csökkenthetik a minimálbér harmadáig. Az igénybe vehető havi kedvezmény összege ettől önmagában nem változik.

A 12 havi automatikus adórészlet-fizetési lehetőséget 500 ezer forint helyett már 1 millió forintig vehetik igénybe a magánszemélyek. 40 százalékos különadó terheli azokat a belföldi cégeket, melyeknek a kisadózók tételes adója szerint adózó partnerük évi 3 millió forintnál többet számláz. A kisvállalati adó 11 százalékra csökken, de emelkedik a bevételi értékhatára is 3 milliárd forintra, míg a kilépési 6 milliárd forintra. Az új építésű lakásokkal kapcsolatban ismét 5 százalékos lesz az általános forgalmi adó, várhatóan 2022 végéig.

A gépjárműadó esetében fontos változás, hogy már nem az önkormányzatnak, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell megfizetni , az első részleteket pedig április 15-ig kell leróni. Az illetékkötelezettség 2021-ben megszűnik az illetéktörvényben meghatározott elsőfokú hatósági eljárásoknál. Az online számlázás terén három hónap türelmi idő mellett már a magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlákat is le kell jelenteni, a NAV online számlarendszerén keresztül. Ha lejár a türelmi idő, a mulasztási bírság akár 500 ezer forintig terjedhet számlánként. A helyi iparűzési adó esetében a vállalkozásoknak egységesen szintén a NAV-hoz kell benyújtaniuk a bevallást.

A jövedéki adó januárban és áprilisban is változik

A dohánytermékek többségénél emelkedik jelentősen, kétszer az év folyamán: január 1-től és április 1-től. Ez jelentős áremelkedést fog okozni, egy doboz cigaretta például kétszáznál is többel emelkedhet.

Januártól változik, június 30-ig átmeneti szabály van érvényben

Ez az állítás a SZÉP-kártyára vonatkozik. A rekreációs keret januártól egységesen évi 450 ezer forint lesz az szja-törvény szerint, mind a költségvetési szerveknél, mind a vállalkozásoknál. A veszélyhelyzeti intézkedések miatt azonban június 30-ig mégis megmarad az éves rekreációs értékhatár. Ez a költségvetési szerveknél 400 ezer forint, a vállalkozásoknál 800 ezer forint lesz.

A veszélyhelyzet végéig, azaz jelen állás szerint február 8-ig a járványügyi szűrővizsgálatokat a munkáltató adómentesen biztosítja.

Júliustól változik az áfabevallás és az online kereskedelem

Előbbi esetben az szja-bevallási tervezettel ellentétben az adóhatóság által készített áfabevallási tervezet csak akkor minősül tényleges bevallásnak, ha az adózó átnézte, ellenőrizte és elfogadta.

Az EU-n belüli elektronikus értékesítés szabályai is változnak: A határon átnyúló magánszemély vevő részére értékesített termékekre az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfamértékkel. Emellett megszűnik az EU-n kívülről rendelt termékek eddigi 22 eurós értékhatár alatti áfamentessége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.