- hirdetés -

Lehetséges? Lehetünk lelkesek és energikusak az ünnepi szabadságmaraton, az otthonunkban többnyire csak evéssel és pihenéssel töltött napok után? Igen! Csak rajtunk áll!

Íme néhány ötlet, ami segíthet abban, hogy hétfő reggel mosolyogva, energikusan és motiváltan indulj munkába.

1) Kezdd még vasárnap! Aludd ki magad! Tölts alvással legalább 7, de inkább 8-9 órát! Számold ki, mikor kell reggel kelned ahhoz, hogy kényelmesen, rohanás nélkül beérj a munkahelyedre!

Miért? – Az alvás során regenerálódnak a sejtjeid, ekkor töltődsz fel. Tévhit, hogy ha többet vagy ébren, több dolgot el is tudsz intézni! A fáradtságtól ugyanis kevésbé leszel hatékony, így több időbe telik majd a feladatok teljesítése.

Plusz egy tipp: Ha van lehetőséged a a nap közbeni 20-30 perces alvásra, használd ki, mert az is növeli az energiaszinted! Fontos, hogy ennél ne legyen hosszabb a szundi, mert az épp ellentétes hatást vált ki.

2) Este, elalvás előtt zárd le gondolatban az előző napodat, és tervezd meg a holnapodat! Ha előre kigondolod, milyen feladatot mikor és hogyan fogsz teljesíteni, egyrészt időt spórolsz, másrészt pedig nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel.

3) A munkahelyre érve – főleg így az újév, 2021 kezdetén – tedd rendbe az íróasztalod! Szelektálj, dobd ki a felesleges holmikat, cetliket, papírokat! A kupis asztal negatívan hat a munkánkra. A tiszta, átlátható, szépen berendezett munkakörnyezet segít a hatékonyság növelésében.

4) Írj egy listát az összes teendődről, majd állíts fel prioritási sorrendet a fontosságuk és sürgősségük alapján!

5) Motiváld magad a gyors sikerrel! Mielőtt rátérsz a nehezebb ügyekre, kezdd a napot egy egyszerű, rövid feladattal, ami gyors sikerélményt nyújt a számodra! Így máris jobb kedvűen állsz majd a többi kihívás elé.

6) Vedd észre az apró sikereket és örömöket is! Ezáltal felemelheted az általános boldogságszintedet.

7) Keresd a munkád pozitív oldalát! Gondolj arra, hogyan idézel általa elő pozitív változást mások életében! Keresd a munkád értelmét! Sorold fel magadnak, miért is érdemes jól és lelkiismeretesen teljesítened a feladataidat! Hogyan hatsz általa másokra, hogyan segítheted a jóvoltából mások életét.

8) Értékeld a munkád és magad is! Jutalmazd meg magad, ha sikeresen kipipáltad a nagyobb feladataidat! Tervezd meg előre, mivel ajándékozod meg magad! Egy kellemes séta, egy jó kis shoppingolás, egy finom tea is lehet a jutalom.

9) Próbáld meg pozitív emberekkel körülvenni magad! Az irodán belül is válaszd olyanok társaságát, akik nem húzzák le az energiaszinted és a motiváltságod, hanem épp még rátesznek egy lapáttal! Az életunt energiavámpírokkal tölts minél kevesebb időt!

10) Tanulj meg nevetni magadon! Ne vegyél mindent túl komolyan! A humor orvosság minden bajra.

+1) Élj egészségeden! Ne kávéval vagy energiaitallal próbáld magad szinten tartani, hanem inkább zöld teával, egészséges ételekkel, sok (napi 2-3 liter) vízzel és szabadban töltött idővel, mozgással. Így jobban tudsz majd koncentrálni, teljesíteni. Indítsd 20 perces mozgással a reggelt, ha teheted, menj gyalog vagy kerékpárral munkába! A fizikai aktivitás egészséges a testednek, a lelkednek, és mentálisan is megerősít. Ha ülő munkát végzel, ne felejts el néha felkelni és sétálni egyet akár az irodában is, vagy tornázz a székeden ülve! Ehhez segítségül megnézhetsz itt egy videót is.

Forrás: www.randstad.hu, szendreiadam.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.