- hirdetés -

Ha szilveszter, akkor pezsgő. Hogy miért? A hagyomány szerint a pezsgővel való koccintás bőséget és gazdagságot hozhat az új esztendőben. Ennél azonban tartalmasabb története van.

Egy sörrel, borral vagy éppen pálinkával való koccintás nélkül szinte elképzelhetetlen egy jeles alkalom megünneplése Magyarországon, szilveszterkor azonban a pezsgő játssza a főszerepet. Korábban egy üvegnyi pezsgő elkészítése három évig is eltartott, története egészen a XIX. századig nyúlik vissza, amikor az akkori elithez tartozó csoportok kiváltsága volt.

A pezsgő nagyipari gyártása és ára valamelyest az 1850-es években csökkent le. Érdekesség, hogy maga a szó a „legnagyobb magyarként” is emlegetett gróf Széchenyi Istvánhoz kapcsolódik, aki Hitel című munkájában nevezte el így a franciák champagne-ját.

Az 1800-as években hódított teret a pezsgő (Fotó: Pixabay)

Maga a pezsgővel való koccintás is az 1800-as évekhez kapcsolódik, konkrétan egy New Yorkban található étteremnek a Cafe Martinnak köszönhetően vált az újév világszinten is elterjedt hagyományává. A tulajdonos francia testvérpár 69 különböző pezsgőt sorakoztatott fel kínálatában.

A szilveszteri babonák kialakulására is nagy hatással volt. A hiedelem szerint ha sok szerencsére törekszünk az újév során, akkor már éjfél előtt érdemes koccintani egy-két pohárral. Ha az újév első perceiben fogyasztjuk, akkor az év hátralévő részében gazdagság és bőség várhat ránk.

Kiemelt kép forrása: pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.