- hirdetés -

Nagyon vegyes és igen nehéz év áll Orosháza meghatározó élelmiszeripari üzeme, a Pannon Fine Food mögött. 2020 nehézségeiről, megoldandó gondjairól Nyeste Lajos ügyvezető igazgató beszélt.

– Egészen márciusig nagyon jól indult az év, amikor két hét különbséggel beütött a koronavírus járvány és a madárinfluenza. Mi első sorban hízott víziszárnyas feldolgozással foglalkozunk. A szállodák, az éttermek leállása elég keményen érintette a céget, hisz a ez a piac veszi fel termékeink mintegy hetven százalékát. Tavasszal a kereslet egyik pillanatról a másikra leállt. Elkezdtünk raktárra termelni és gondolkozni további raktár kapacitáson.

Hektikus évről számolt be Nyeste Lajos ügyvezető igazgató (Fotó: Horváth Bence)

Ezután jött a madárinfluenza miatti állomány kiirtás, ami azt hozta magával, hogy a nyár folyamán az országban mindössze három feldolgozó üzem tudott talpon maradni és tovább dolgozni, jelentősen csökkentett kapacitással. Ezek egyike voltunk. Nálunk direkt dolgozói leépítés nem volt. Munkatársaink egy része ideiglenesen a Merian Foods-hoz került át, a többieket pedig négy órában tudtuk foglalkoztatni, a másik négy óra 70%-át térítette az állam. Szeptemberben indult újra minden. Szerencsére a távol keleti piac nyitva van és tudunk is szállítani Japánba, Hong-Kongba.

Nagyon örülnék, ha ezt az évet veszteség nélkül, nulla körül ki tudnánk hozni. Ha sikerül, nagyjából egyedül leszünk ezzel saját kategóriánkban.

A jövő évet illetően bízom benne, hogy nyárra megoldódnak a járvány miatti problémák, bezárások. Az első félévben még valószínűleg csökkentett lesz a kereslet. ennek fényében kell összeállítanunk a termelési portfóliót. A madárinfluenza, mint egy Damoklész kardja, folyamatosan ott függ a fejünk felett, de igyekszünk minden óvintézkedést megtenni – foglalta össze az igazgató.

– A jövő évre jó egészséget és ehhez jó étvágyat kívánok mindenkinek. Remélem, hogy múlik a vész és továbbra is szívesen fogyasztják a termékeinket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.