- hirdetés -

Kedves ünnepség helyszíne volt kedd délelőtt Dávid Zoltán polgármester irodája. Az „Év Könyvtárosa Békésben” kitüntető címet adták át az idei legjobbnak.

Dézsi János, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés-megyei elnöke és Rakonczás Szilvia, a Békés-megyei Könyvtár igazgatója hozta és adta át a két szervezet által közösen odaítélt díjat a mit sem sejtő kitüntetettnek: Törköly Józsefnek.

A zenei könyvtáros számára olyan volt ez a díjátadás, mint egy szülinapi meglepetés parti, hisz mindenki titokban tartotta, egészen az átadás pillanatáig. Kicsit még zavarban is volt, mikor meghatottan megköszönte.

– Mikor a polgármesteri irodába léptünk, még akkor sem sejtettem. Óriási megtiszteltetés ez nekem, amit álmomban sem gondoltam volna. Nagy szeretettel végzem a munkámat, ami az én esetemben a hobbim is. Igyekszem jól csinálni, az pedig hogy ezt még így, ilyen formában is elismerik az nagy boldogság számomra – mondta el a kitüntetett.

Fotó: Horváth Bence

Dézsi János is elismerően szólt Törköly József munkájáról.

– Több javaslat érkezett ebben az évben is. Nagyon jó jelöltek voltak. Meggyőződésem, hogy közülük is a legkiemelkedőbbnek sikerült végül odaítélnünk. Jocó – ahogy mindenki ismeri – a könyvtári munkája mellett végez számtalan nagyon értékes tevékenységet. A járványhelyzet okozta viszonylagos tétlenséget például azzal győzte le, hogy kutatni kezdett és megírta az Orosházi Jazz Klub hiteles történetét. Ez csak egy a munkáján felül végzett sok-sok tevékenysége közül – tette hozzá a megyei elnök.

Mintha csak az elnök szavait kívánná alátámasztani Jocó közvetlen főnöke, Buzai Csaba könyvtárigazgató, amikor elkezdi sorolni munkatársa dolgait:

– 2013-ban az ő kezdeményezésére került be a zenei könyvtár szolgáltatásai közé a házi készítésű videó- és hangfelvételek digitalizálása, melyre azóta is folyamatos az igény a lakosság részéről. Azért, hogy a zenei könyvtár szolgáltatásairól és egyéb helyi zenei érdekességekről első kézből tudja tájékoztatni az érdeklődőket, egy Facebook-oldalt hozott létre a zenei könyvtár számára. A zenei könyvtáron túl is számos projektben vesz részt akár ötletgazdaként, akár megvalósítóként. Hosszú éveken keresztül volt szervezője és oktatója a könyvtár számítógépes tanfolyamainak; kezdetektől szerkesztője és műsorvezetője a könyvtár podcastjának (mi több, még a podcast szignálját is ő írta és játszotta fel); a Petőfi Művelődési Központtal közösen rockvetélkedőket, a helyi zeneiskolával együttműködve komolyzenei vetélkedőket szervezett. Az elmúlt években két ismeretterjesztő programsorozatot is kitalált és megvalósított – sorolja Buzai Csaba.

Az elhangzottak alapján kimondhatjuk, hogy a rendkívül rangos elismerés idén is méltó kezekbe került.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.