- hirdetés -

Kellemetlen meglepetés érheti azt, aki a mosolygó Németh Lászlótól akár egy gumicukrot is elfogad. Tűzoltó kollégái, a barátai és a családtagjai is jól tudják már ezt, hiszen tisztában vannak chilli paprika imádatával.

Ami a párjának a muskátli, az Németh Lászlónak a chili paprika. A tűzoltó parancsnokhelyettes hobbija – sőt talán szenvedélye is – a csípős növény termesztése.

– A magyar ember szereti a csípőset és az erőset, ez nálam sincs másként. Ínyenc vagyok, mindent megeszek, amiben chili van. Legyen az fagyi, csoki vagy éppen lekvár. Körülbelül hét-nyolc éve divat itthon a chili, én is ekkor találkoztam vele először egy szegedi fesztiválon. Eleinte kisebb termelők termékeit vásároltam, mentettem magokat és nevelgettem a palántákat. Ma ott tartok, hogy 10-15 fajta paprikám van otthon – meséli.

Egész évben ad feladatot a paprikatermesztés. Januárban veti el a magokat, először csak az ablakban nevelgeti a palántákat, később ülteti ki őket nagyobb cserépbe vagy a kertjébe. Az őszi, téli időszakban jöhet a kísérletezgetés, ilyenkor különféle lekvárokat és szószokat készít.

– Nem írom meg előre a recepteket, így kétszer ugyanúgy biztos nem készítem el a chili szószokat. Sokszor előfordul, hogy amikor kész vagyok már tudom mit változtatnék a következő alkalommal – tette hozzá.

Archív fotó

A végeredményt többnyire családtagjain, barátain, illetve kollégáin teszteli. Mosolyogva mondta, hogy egyfajta valutává vált ismerősi körében a chili paprika és sokszor egy kis mókázás is belefér. Az orosházi tűzoltók már megtapasztalták a tréfát, íróasztalán hagyott gumicukros tálba azóta óvatosan nyúlnak. Az összejöveteleken, találkozások alkalmával mindig érdeklődnek, hogy van-e nála valami különlegesség. A válasz valószínűleg mindenki számára egyértelmű.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.