- hirdetés -

Az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év többi szakaszában. Egy pillanat alatt megtörténhet a baj, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük.

Holnap már a második gyertya lobban fel az adventi koszorún, ebben az időszakban már készülünk a karácsonyra, mécsesekkel, fényfűzérekkel díszítjük a lakásokat. Ebben az időszakban kétszer annyi lakástűzhöz vonulnak a tűzoltók, mint az év többi részében. Az orosházi tűzoltóknak az idei adventi időszakban már kétszer kellett beavatkozniuk.

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem.

A fényfűzérek kiválasztásánál is érdemes odafigyelni a nagyobb baj elkerülése érdekében. Fontos, hogy megbízható helyről, megfelelő minőségű eszközöket szerezzünk be. Korábban vásárolt díszeket mielőtt ismét kihelyezzük ellenőrizzük le:

ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

Az egyik legnagyobb veszélyforrás az ünnepi időszakban a konyha. Az emberek ilyenkor többet főznek, sokan pedig ottfelejtik az ételt a sütőben az olaj vagy zsíradék pedig felgyullad.

Iyenkor sokan a lehető legrosszabb dolgot teszik: vagy elkezdenek a lakásban rohangálni a lobogó serpenyővel vagy vizet öntenek rá, ami szigorúan tilos. A legjobb megoldás ilyenkor, ha az égő eszközt lefedjük nedves ruhával egy fedővel és kikapcsoljuk a sütőt, letekerjük a gázt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.