- hirdetés -

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyermekeknek, fiataloknak is vannak jogaik. November 20-a pedig ezen jogok világnapja. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Kunos Roxánát, Orosháza ifjúsági polgármesterét.

Ma 31 éve, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, amely előírja a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat. Az egyezmény aláírása óta ez a nap a gyermekek jogainak világnapja.

Nem minden gyermek olyan szerencsés, hogy boldog, megértő, támogató és védelmező családban nőjön fel. Sokukat nem kezelik egyenlő félként, hiszen „csak” egy gyerek. Az elnyomásban élő gyerek egész életében cipelni fogja azt a terhet, hogy „nem vagyok fontos”. Kunos Roxána, Orosháza ifjúsági polgármestere úgy látja, egyre nagyobb teret nyer a gyermekek jogainak védelme, a fiatalság véleményének kikérése és elfogadása.

– Szerencsére az elmúlt évtizedben, a gyermekjogok fontossága növekszik, és számos olyan kezdeményezés és program születik meg, amely biztosítja a fiatalok számára a kellő információ megszerzését. Azt, hogy lehetőségük legyen olyan közegben élni a mindennapjaikat, ahol egyenlő félként vannak kezelve, meghallgatják őket, valamint belevonják őket a döntéshozásba is. Az ifjúság véleménye talán a legőszintébb mind közül, hiszen gyermeki őszinteséggel osztanak meg mindent, és olyan lelkesedéssel hajlandóak mindezt megtenni, hogy az valami szemet gyönyörködtető – nyilatkozta Roxána.

Azt tapasztalja, hogy a fiatalság körében még mindig idegen érzés az, hogy gondjukkal, problémájukkal valaki érdemben is foglalkozik.

– A fiatalok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy meg vannak hallgatva, ahhoz, hogy leülök velük és minden problémájukat meghallgatom, hogy segítek nekik, vagy legalább megpróbálok együtt gondolkodni velük. Én magam is fiatal vagyok még, bár már a felnőtté válás küszöbén állok. Viszont mégis tapasztalom minden egyes nap, hogy miért van az ifjúsági munkának ekkora jelentősége. Hogy mennyit tud változtatni az, hogy valaki kíváncsi arra, amit gondolok – tette hozzá.

Úgy látja, ha ebben a korban nagyobb szerepet kapnak a fiatalok a mindennapokban, akkor az a későbbiekben csak az előnyükre válik. Egy boldog gyermek boldog felnőtté válik.

– Az emberek szemlélete a gyermekkori élmények alapján alakul ki, és én hiszek abban, hogy ha ezekkel a gyermekekkel foglalkozunk, akkor tudatos felnőtté, majd a későbbiekben szülőkké válnak, akik már természetszerűen adják majd a demokráciát, a gondoskodást, az értékeket a gyermekeik kezébe – emelte ki.

Az ifjúsági polgármester zárásként ezt az üzenetet fogalmazta meg:

– Én azt mondom, hogy ha az év minden egyes napján nem is, de akkor legalább a világnapon, forduljunk oda ahhoz a fiatalhoz és mondjuk meg neki: Fontos vagy. Számít a véleményed. Jogod van mind ehhez. Kérlek, mondd el mit gondolsz – mondta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.