- hirdetés -

Milyen egy Spartan? Imádja a kihívásokat. Nem ismer lehetetlent. Mindent bevállal, a földön kúszástól a kőgörgetésen át a függeszkedésig. Nem félti a térdét a horzsolástól, a ruháját a sártól vagy a szakadástól. Ki akar lépni a komfortzónájából, és meg akarja mutatni, mire képes. Talán mindenekelőtt magának szeretné bizonyítani, hogy ő nem egy puhány, elkényelmesedett alak, hanem egy igazi harcos.

– Hihetetlen élmény volt megütni a majomlétra után a csengőt, majd visítani egy nagyot – kezdi Hoffmann Ágnes a hétvégi élménybeszámolót. A hegedűművész férjével, Ördög Endre evangélikus igazgatólelkésszel együtt teljesítette a Veszprémben rendezett Spartan Race-t. Eredetileg csak Ágnes és néhány TRX-es sporttársa utazott volna a még április elejére hirdetett versenyre, de a járványhelyzet miatt elnapolt időpont már nem felelt meg mindenkinek. Így az új, november 7-ei és 8-ei veszprémi Spartanra felszabadult pár hely, és Endre igent mondott a lehetőségre.

– A Spartan Race-nek nagy kultusza van. Ez egy világszerte folyó versenysorozat, mely mind az öt kontinensen rettenetesen népszerű. Pontos szabálykönyve bárki számára elérhető, és bárki szabadon nevezhet is rá. Iszonyatos mennyiségű akadályt találtak már ki, ezek mind meg is megtalálhatók az interneten. Így lehet, sőt kell is rá készülni, bár hogy konkrétan, azon a napon és helyszínen mi vár majd rád, azt mindig az adott verseny előtt döntik el a szervezők – mesélte Ördög Endre.

„Egy elvadult vasszerkezetes nyúzón” edzették magukat

A házaspár már jó ideje fut, jó kondícióban vannak, több félmaratont is a hátuk mögött tudhatnak már. De ez kevés lenne a Spartanhoz, ahol a Sprint változaton is a 6,7 kilométert futás mellett 26 különböző akadály vár a nevezőkre. Endre és Ágnes egyrészt játszótereken gyakoroltak, másrészt átjártak a környék Spartan felkészítőpályáira.

– Békéscsabán a külvárosi ipari parkban van egy elvadult vasszerkezetes nyúzó, ahol gyakorolhattunk és edzhettük magunkat. Ehhez a versenyhez azért kell az erőnlét, de én szerencsés vagyok, mert a feleségem napról napra fiatalít engem – jegyezte meg mosolyogva.

A Spartan Race-en a férfiaknak és a nőknek ugyanazokat az akadályokat kell teljesíteniük. A „gyengébbik nem” tagjai is ugyanolyan távot futnak, ugyanolyan magas palánkon ugranak át satöbbi, egyedül a felemelendő zsákok, kövek súlyában van eltérés.

– Mi nem 50, csak 30 kilós követ görgettünk magunk előtt – mondta nevetve Ágnes. – Nagyon büszke vagyok, mert olyan versenyszámokat is meg tudtam csinálni, melyeket néhány nappal korábban próbáltam először. Bő egy héttel a verseny előtt tanultam meg például végigmenni egy majomlétrán. A máltai játszótéren gyakoroltam, még munka előtt gyors kiszaladtam, hogy eddzem magam, de ott csak 7-8 átfogásos létrák vannak, a Spartanon viszont tíz volt, plusz még egy csengőt is meg kellett érintenem. De sikerült, és erre roppant büszke vagyok – mesélte.

Kell a feltöltődés ebben a mostani időszakban

A házaspár és két orosházi versenytársuk két óra alatt teljesítette a pályát. Azt mondják, a kitűzött célt mindenképp elérték, hiszen a befutás mellett még irtózatosan jól is érezték magukat. A négyes csapat végig együtt maradt, segítették a másikat, amikor annak szüksége volt rá. Az utolsó mászókán is együtt haladtak át, és kéz a kézben rohantak be a célba.

– Most itt csörög a nyakunkban a befutóérem, amire annyira vágytunk. Veszprémben a Sprint változatot teljesítettük, ez a három Spartan közül a legkönnyebb, de jövőre talán már a Supernek is nekifutunk. Ez már 10 km-es távot jelent 25 spártai akadállyal úgy, hogy közben a terep egyre nehezedik. De mi szeretjük a kihívásokat – tette hozzá Endre.

– Ebben az időszakban különösen jó érzés volt részt venni egy ilyen rendezvényen, ahol több ezren hajtottunk ugyanazért a célért. A mozgás nagyon fontos, a sportolás már önmagában is erősíti az immunrendszert. Nem beszélve arról, mennyire feltölti az embert már a felkészülés is. A betegségek nagy részének lelki eredete is van, épp ezért rettenetesen fontosak ezek a pozitív élmények – emelte ki Ágnes.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.