- hirdetés -

Október közepe óta gallyazási munkálatokat végeznek Orosházán az NKM Áramszolgáltató megbízásából. Ezt minden évben megismétli a megbízott vállalkozó, de a helyiek maguk is gondoskodhatnak saját fáikról.

Orosházán is megszaporodtak az üzemzavarok, ezért rendelte el az NKM Áramszolgáltató ebben az évben is a fák metszését. A szolgáltatótól megtudtuk, hogy a terveknek megfelelően október közepén kezdődtek a gallyazási munkálatok.

A szolgáltató hangsúlyozta, hogy a munkálatok elvégzése nélkül – például egy viharban – a vezetékre dőlő fák vagy leszakadt ágak akár több napos áramszünettel járó üzemzavart okozhatnak, sőt balesetveszélyt is jelentenek.

A feladatokat a városban két ütemben végzik el: először a földről és kosaras autókból láncfűrésszel levágják a vezetékekhez nyúló ágakat, majd a második ütemben szállítják el a nyesedéket a közterületről. A levágott gallyakat az NKM partnerei belterületen öt napon belül szállítják el, külterületen a terület tulajdonosának kell gondoskodni erről.

Fotó: Horváth Bence

Sok kritika érte az orosháziak részéről az alvállalkozó által elvégzett munkát. Kérdésünkre a szolgáltató elmondta, hogy a gallyazás során elsődlegesen a hálózatüzemeltetési és nem esztétikai szempontokat tartanak szem előtt. A munkát végző partnerek csak a legszükségesebb mértékben végzik el a növényzet ritkítását vagy eltávolítását.

Ha mégis panasz merül fel munkájukkal kapcsolatban, a szolgáltató kivizsgálja az esetet. Amennyiben megállapítható kár érte a tulajdonost, akkor minden esetben kártalanítják, akár a fák újratelepítésével.

Fotó: Horváth Bence

Az ingatlantulajdonosok akár maguk is elvégezhetik azoknak a fáknak a metszését, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak, a szolgáltató erre az időszakra térítésmentesen biztosítja a hálózat áramtalanítását.

Ezen kívül érdemes a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezetét.

A szélső vezetéktől a következő távolságokban nem lehet faág, növényzet:

  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) szigetelt hálózat esetén: 0,5 méter
  • Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter.
  • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: kül- és belterületen egységesen 13 méter.

A szolgáltató arra kéri a lakosokat, ahol az elektromos vezeték zárt, lekerített ingatlanon megy keresztül (20 KV, 0,4KV és csatlakozó vezeték), segítsék a munkatársaik munkáját, bejutását a területre, hogy a szükséges és előírt beavatkozást el tudják végezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.