- hirdetés -

Lenne egy szabad estéd, de nem tudod, milyen könyvbe, filmbe vagy esetleg sorozatba fogj bele? Kellene a kocsidba egy jó zenei album, de nincs ötleted, mit tölts le? Meglepnéd a párod egy finom vacsival, de fogalmad sincs, melyik étterembe vidd és mit kérjetek? Sorozatunk ezen a héten is segít neked mindezek eldöntésében. Gönci Tibor kedvencei következnek.

Melyik a kedvenc könyved?

– Az abszolút kedvencem J. R. R. Tolkientól A Gyűrűk ura. 2001-ben láttam a filmet, és mikor vége lett, rádöbbentem, hogy a történet itt még egyáltalán nem zárult le, viszont a következő részt csak jövő karácsonykor fogják vetíteni. Ez a hír nem esett jól, ezért úgy gondoltuk a szobatársammal, megoldjuk a problémát. Beszereztük a könyvet, melynek hangulata szerintem utánozhatatlan. Épp ezért nem is siettem vele, szép lassan olvastam minden egyes sorát, hogy igazán bele tudjam magam képzelni a történetbe. Egyénként nem is hosszú a könyv, annyi idő alatt, amilyen hosszú a film – a három rész kb. 9-10 óra – bőven ki lehet olvasni a regényt. Az utóbbiban egyébként sokkal több szereplő kerül a színre, és jóval több részletet ismerhetünk meg ebből a rendkívüli fantáziavilágból.

Melyik a kedvenc filmed?

A Clint Eastwood által rendezett Gran Torino című filmdráma óriási hatással volt rám. Eastwood játssza benne a főszerepet is, egy veterán katonát alakít, aki a sztori elején elveszíti az egyetlen embert, akit szeret, a feleségét. Igaz, van gyermeke, sőt unokái is, de senkivel sincs jóban. A szomszédjába ezek után vietnámiak költöznek, akiket egyesen ki nem állhat. A rasszizmus erősen színezi a filmet, ázsiaiak, fehérek és négerek csoportjai különülnek el benne. A történet azt mutatja be, hogyan változik meg a veterán katona és a szomszéd, ázsiai fiú viszonya, miután a srác el akarta lopni az öreg iszonyatosan szép, garázsban őrizgetett Gran Torinoját, vagyis az autóját. Ez a film annak bizonysága, hogy bármikor meg lehet változni. A régi berögződött szokásainkat, sőt elveinket is el tudjuk hagyni, és így bármikor elindulhatunk a jó úton.

Ezen a héten Gönci Tibor kedvenceit ismerhetjük meg (Fotó: Horváth Bence)

Melyik a kedvenc sorozatod?

– Egy sorozat van, amit évek óta nézek, és mindig jó kedvre derít, ez A mentalista. A krimisorozat egy zseniális fickóról, Patrick Jane-ről szól. Az első részekben megismerhetjük az ő életét, melynek minden napja az emberek lehúzásával és becsapásával telik, igazából mindenkinek előadja, hogy különleges képességeivel látja a láthatatlant. Egyik nap úgy ér haza, hogy megölték a családját, teljesen kikészül, és ezután arra teszi fel az életét, hogy kinyomozza a gyilkos személyét. A rendőrség munkáját kezdi el segíteni mégpedig úgy, hogy felhasználja különleges pszichológiai képességeit. Gondolataival és manipulációival szinte irányítani tudja az embereket. A sorozat hangulata a témától függetlenül mindvégig derűs. Nagyon jó poénok vannak benne, mindig jobb kedvem lesz, ha megnézek belőle egy részt.

Ki a kedvenc zenei előadód?

– Edzéshez mindig trance zenét használok. Akiben még sosem csalódtam, és minden évben csinál legalább egy olyan zenét, amit nagyon szeretek, ő Armin van Buuren. A holland DJ-nek saját rádiócsatornája is van, ahová minden héten kirakják az új mixeit. Igaz, hogy trance zenéről van szó, de én pihenésre is tudom használni, simán tudok rá akár még relaxálni is.

Hol és mit eszel a legszívesebben?

– A Giorgo Pizzéria és Pastaria a körúton. Az első pillanattól kezdve imádom a pizzáit. Azok tésztája már önmagában is annyira finom, hogy örömmel megenném még feltét nélkül is. Ez volt az első olyan tészta Orosházán, ami hasonlít az eredeti olaszra. A kedvencem itt a rukkolás pizza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.