- hirdetés -

Tudta, hogy Orosháza egykori evangélikus lelkésze volt az első magyar búzanemesítő? Ezen a héten Mokry Sámuelt (1832-1909) ismerheti meg közelebbről.

1) Monostorszegen (más forrás szerint Kissztapáron) született 1832-ben. Az elemi iskolát Monostorszegen, a gimnáziumot Ujverbászon és Pozsonyban végezte, teológiai tanulmányait pedig a németországi Halleban folytatta.

2) 1856 tavaszán került Orosházára, ahol evangélikus lelkészként szolgált Torkos Károly és Mikolay István mellett.

3) 1858-tól a békéscsabai algimnáziumban tanított. Az itt töltött hat évből kettőben az iskola igazgatójaként is tevékenykedett.

4) Súlyos szembaja miatt fel kellett hagynia a tanítással. Gerendásra költözött, és mivel már fiatalon is érdekelte az agrárszakma, gazdálkodásra adta a fejét.

5) Minden évben kiválogatta a legszebb kalászokat, melynek eredményeként kiváló minőségű búzát fejlesztett ki. Az 1863. évi nagy aszály után a szárazságnak jobban ellenálló, jól bokrosodó és nagy kalászt fejlesztő búzát állított elő.

Forrás: bekeswiki.bmk.hu

6) Nemesítési munkájának eredményeit előbb szaklapokban közölte, majd a témájával kapcsolatos első magyar szakkönyvben, a Búzanemesítésben foglalta össze.

7) A Békés megyei Gazdasági Egyesület titkára és az egyesület Értesítőjének szerkesztője lett.

8) A mai szakemberek szerint nemesítési munkálataival közel 80 évvel megelőzte saját korát, sőt anélkül, hogy tudta volna, bebizonyította a növények betegségekkel szembeni ellenállóságának öröklődését is.

9) A századfordulón felköltözött Budapestre. Itt hunyt el szívszélhűdésben.

10) Bár csupán szűk három évet élt Orosházán, mégis itt helyezték örök nyugalomra a Mikolay család sírboltjában. Itt feküdt már felesége, Mikolay Janka, valamint apósa, anyósa és 20 évesen elhunyt Emma lánya is.

Forrás:
Koszorús Oszkár: Orosháza jelesei a XIX. század végéig
www.bekescsaba.hu
herczegtamas.hu

Kiemelt kép:
kozterkep.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.