- hirdetés -

Éppen 50 éve adták át a művelődési központ épületét, amelyet sok közösségi eseménnyel és ajándékkal tervezték megünnepelni, ám a járványhelyzet részben átírta a terveket, így a fél évszázad ünnepe virtuális térbe is költözik.

Rövidesen éppen fél évszázados lesz az orosházi Petőfi Művelődési Központ épülete: 1970. november 7-én adták át. Az az épület, amelyben ma is működik a művelődési központ, 1967 és 1970 között épült. Mindig is ez volt a funkciója, a korábbi Polgári Olvasókör helyén áll, amelyet 1953-ban jelöltek ki az akkor induló járási művelődési ház helyéül. Az 1967-es tűzvész után építették újra, majd jelentős felújításon esett át 2005-2006-ban, és 2016-ban is több területen megújult a „ház”.

– Az elmúlt időszakban a PMK-ban zajló értékteremtő és kultúraközvetítő tevékenységet kutattuk, fotók, régi újságcikkek, emlékek sokaságát gyűjtöttük össze, ami az orosháziaknak alkalmat adhat a nosztalgiázásra, de inspiráció is lehet a jövőre nézve – emeli ki Lajti Tímea ügyvezető hozzátéve, az egyre fokozódó járványhelyzet többször átírta terveiket, de a cél nem változott: emlékezni és tisztelegni a kultúra területén tevékenykedők munkája előtt.

A feltárt emlékek a tavaszi veszélyhelyzet idején létrehozott és azóta is népszerű virtuális kiállítótérben kapnak helyet novemberben, a pmk.oroshaza.hu honlapon pedig olyan összeállításokat tesznek közzé, amelyek az elmúlt öt évtized kulturális életéről szólnak.

A PMK 50 ünnepi programot november 5-ére szervezik, amikor felélesztenek egy hagyományt is a Petőfi emlékérem átadásával. A járványhelyzet miatt kevesebben lesznek ugyan a színpadon, de táncos fiatalok lendületes műsorával adnak ízelítőt a PMK-ban folyó pezsgő életből és régi táncosokat is visszavárnak.

Az ünnepi programra hívják és várják mindazokat, akiknek kedves ”a ház” valamiért: vagy, mert itt dolgozott, vagy, mert itt szerepelt először életében, netán itt részesült olyan élményben, amelyre szívesen emlékszik.

És ha már élmények: november 5-én adják át a gyermekeknek meghirdetett, Legkedvesebb élményem a PMK-ban alkotói pályázat díjait is. A beérkezett mintegy 100 pályamunkát kiállítás keretében is megtekinthetik majd az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.