- hirdetés -

Ma három éve, hogy a református templom és a körülötte levő terület Kálvin János nevét vette fel. Az apropót a Reformáció ötszázadik évfordulója adta.

A 2017-es év kiemelkedő fontossággal bírt a protestantizmus hívőinek, hiszen akkor történt félévezrede, hogy Luther Márton kiszögezte tanait a wittenbergi templom kapujára. A jubileumi évben kapott új nevet az a terület, melyen a református templom áll.

Az ünnepélyes névadó ünnepségen Dávid Zoltán polgármester és Szalkay Róbert református lelkész mondtak beszédet.

(Fotó: Archív/Rajki Judit)

A város első embere akkor elmondta, Orosháza egyike volt azon kevés településeknek, ahol a református egyház jelenléte ellenére nem volt olyan közterület, mely Kálvin János nevét viselte volna. Szalkay Róbert beszédében pedig úgy fogalmazott, Kálvin János lángoló hite, valamint emléke még 500 év után is példát mutat az utókornak. A lelkész és a polgármester együtt leplezték le a névadónak és a reformáció félévezredes fennállásának emléket állító plakettet.

A névadó óta eltelt több mint ezer nap, de még mindig kevesen tudják, hogy Orosházán is van Kálvin tér, a köznyelvben továbbra is a „református templomnál” megnevezés él.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.