- hirdetés -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az ország több pontján várható köd. A látási viszonyok ilyenkor délelőtt csak lassan javulnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság ezért mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb vezetésre kér.

A köd különösen a lakott területeken kívüli útszakaszon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte és a világítás sem segíti a haladást. Az egyik legfontosabb, hogyha ködös útszakaszon kell keresztülhaladnunk, mindenképp csökkentsük járművünk sebességét, tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk ködfoltba, mert ekkor a látótávolság rövid idő alatt jelentősen lecsökken, ilyenkor nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk. Köd esetén mindenképp használjunk ködfényszórót, illetve ha nincs, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni, a távolsági fényszóró használata viszont egyáltalán nem ajánlott.

A közlekedés során nem árt számolni a gyalogosok, kerékpárosok vagy lassú járművek haladásával sem, csakúgy mint a meghibásodott jármű megjelenésével, melynek észlelése ugyancsak jelentősen korlátozódik a ködös időszak során. Gyalogosan közlekedve a lakott területen kívüli útszakaszon mindig vegyünk fel fényvisszaverő mellényt!

Az Országos Rendőr-főkapitányság  Országos Balesetmegelőzési Bizottsága emellett idén október 19. és december 6. között rendezi meg Látni és Látszani 2020 nevű kampányát, mellyel ugyancsak az őszi időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra szeretnék felhívni a figyelmet. Ennek részletei ide kattintva érhetők el.

Kiemelt kép forrása: police.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.