- hirdetés -

A darvak vonulása a Tiszántúl egyik legszebb természeti jelensége. A kardoskúti Fehér-tónál október második felében tűnnek fel ezek a szép madarak.

Vándorlásuk közben ezrével állnak meg pihenni minden évben, és amíg az idő nem fordul igazán zordra, itt is maradnak. Reggelente kirepülnek a földekre, a learatott kukorica táblákon, réteken csemegéznek, este pedig nagy csapatokban foglalják el biztonságos helyüket a Fehér-tónál. A darvak repülése remek élmény: nagy csoportokban, hangosan krúgatva húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra.

Hangos krúgatással, ezrével érkeznek éjszakai szálláshelyükre (Fotó: zoozoo.hu)

A Körös-Maros Nemzeti Park minden évben megszervezi a darulest, ahol az imént említett esti beszállást nézhetik végig a természet szerelmesei.

Egy termosz forró tea, egy távcső és az út mellett magasodó, szabadon látogatható kilátóra a megfelelő időben felmászva különleges perceket élhetünk át.

Novemberben szombatonként ismét természetvédelmi szakember vezetésével, sok-sok érdekes információval fűszerezve leshetjük meg a daruvonulást. November minden szombatján (11.07.,14.,21,28.) délután fél háromtól ötig várják az érdeklődőket a kilátónál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.