- hirdetés -

Elkezdődött a bizonyítási eljárás a milliárdos büntetőügyben, amelyben Simonka György is érintett.

A Fővárosi Törvényszéken október 13-án kezdődött meg az a büntetőper, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Simonka Györgyöt 32 társával – köztük feleségével és unokahúgával – együtt 1,4 milliárd forintnyi kárt okozó költségvetési csalással és korrupciós bűncselekményekkel vádolja.

Az országgyűlési képviselő nyolc és fél évi fegyházbüntetést kaphat, illetve az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak. Ez abban az esetben érvényes, ha Simonka György teljes egészében elfogadja a vádiratot.

Ez sem a januári előkészítő ülésen, sem a mai tárgyaláson nem történt meg.

Simonka Györgyöt harmadrendű vádlottként hallgatta meg a bíróság. Ezúttal nem járult hozzá, hogy fotózzák őt a tárgyaláson. A képviselő erről úgy nyilatkozott, hogy a sajtó komoly nyomás alá helyezte a családját, és nem akarja őket ismét kitenni ennek.

Fotó: Rosta Tibor

A képviselő kijelentette, hogy fenntartja a nyomozás alatt tett vallomását, ezt nem kívánta a bíróság előtt megismételni és egyelőre kérdésekre sem válaszolt. A vádirat kapcsán egy másik vallomást nyújtott be írásban, amelyet a bíró olvasott fel.

Ebből kiderült, hogy Simonka György a vádiratban ellene felhozott valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadja.

Eszerint semmilyen bűnszervezetet nem hoztak létre, amire semmilyen bizonyíték sincs. A vádban foglalt termelőszövetkezetek létrehozását a képviselő szerint a 2008-as gazdasági válság tette szükségessé és ebben az időszakban egyébként sem számíthatott támogatásra, mert baloldali kormány volt hatalmon. Állítja, hogy a vádiratban kifogásolt beruházások szakszerűen megvalósultak. Tagadja, hogy 45 százalékot kapott volna vissza a beruházások után, ezt az állítását szakértői véleményekkel is alá tudja támasztani.

Simonka György feleségével és unokahúgával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy önállóan végezték a tevékenységüket és semmilyen törvénytelen vagy szabálytalan dologról nem tud munkájukkal kapcsolatban.

A tárgyalás holnap folytatódik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.