- hirdetés -

Az idei Nemzeti Vágta az orosházi lovassport számára több szempontból is különleges volt. Először rendeztek városunkban előfutamot és a budapesti döntőn elért Békés-megyei sikerek kapcsolódnak Orosházához is.

Az újkígyósi Makoviczki családból majd mindenki tagja volt az Orosházi Lovas Egyesületnek (Martin jelenleg is az). A vágta történetében először fordult elő, hogy egy családból mind a négy versenyszám döntőjében szerepeljen egy-egy családtag. A négy Makoviczki fiú közül Ricsi érte el a legnagyobb sikert a Fogatvágta megnyerésével. Az Ottlakai Ménes képviseletében újoncként szerezte meg a győzelmi babérkoszorút. Az újdonsült bajnokkal, Makoviczki Richárddal a hazaérkezésük után beszélgettünk.

– Úgy tudom, nem idén ismerkedtél meg ezzel a két lóval.

– Nem, öt éve dolgozom velük. Az egyikük egy 12 éves mezőhegyesi tenyésztésű nóniusz, (Repce) a másik pedig egy 11 éves kisbéri félvér, (Sári) melyet Mezőkovácsházán, Ternován Miklós tenyésztett. Mindkettő az pusztaottlakai DASZ szövetkezet tulajdona. Eleinte több fogathajtó viadalon, de mostanában már csak fedeles versenyeken szoktunk részt venni. Ami nagyon új volt, az a biga, ez a kétkerekű alkotmány, amelyben állva kell hajtani. Szombaton próbáltam ki életemben először, de fantasztikus élmény volt.

Az ottlakai ménes fogata, Makoviczki Richárddal rajt cél győzelmet aratott (Fotó: NV)

Jól gondolom, hogy főként a rajtnál dőlt el a verseny?

– Szerencsére jól tudnak rajtolni és sikerült közvetlenül a rajt után élre menni és a fal mellett versenyezni. A lovak végig bírták, bár nem tudom mi lett volna, ha a tavalyi bajnoknak nem kell a külső ív miatt többet mennie. Minden esetre nagyon boldog vagyok, hogy sikerült.

– Ezeknek a lovaknak – különösen a fedeles versenyeken nem a vágta a fő jármódjuk. Hogyan készültetek és ki volt a tréner?

– Én voltam a tréner, ezekkel a lovakkal csak én dolgozom. Hetente hat alkalommal, másfél két órát edzettünk. Sok volt ebben a vágta, hogy legyen elég erejük, állóképességük. Ezért is tudták végig tartani a tempót.

Tiszteletkör, immár babérkoszorúval a nyakban (Fotó: lovasfoto.hu)

Hogy alakul a további program?

– Most egy kis pihenő következik, aztán elkezdünk készülni a várhatóan novemberben kezdődő fedeles szezonra. Jövőre pedig, ha sikerül ismét ringbe szállunk a vágtán és megpróbálom megvédeni a címet.

Megkérdeztük Makoviczki Zoltánt, a négy döntős fiú édesapját a srácok szerepléséről. – Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Zoli és Martin döntőjében nagyon erős volt a mezőny és Martin pónija a döntő napján mintha fáradtabb is lett volna a szokásosnál. Ákos fiatal lovat kapott a nemzetközi futamban, Ricsi eredményéhez pedig nem kell kommentár. Örülök, hogy amennyire lehet, segít a család minden tagja a másiknak. Biztos, hogy a sikerekben ennek is része van – fűzte még hozzá a családfő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.