- hirdetés -

Nem vehet részt az előrehozott érettségi vizsgákon az a tanuló, aki hatósági karanténban van. Ebben az esetben viszont a vizsgázó fel nem róható okból marad távol, ezért pótló vizsgát tehet.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint ilyenkor az érettségizőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra, akiknek testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező során meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott értéket és ezért nem vehetnek részt a vizsgán.

Ha valaki az írásbeli érettségin nem tud részt venni emiatt, akkor az érettségi jelentkezést fogadó intézmény igazgatója – amennyiben ehhez a feltételek megteremthetőek – engedélyezheti, hogy az adott vizsgaidőszakban pótló vizsgát tegyenek. De mit tegyen valaki, ha nincs lehetőség pótló írásbelire?

Ilyenkor az igazgató engedélyezheti, hogy ezt szóbelivel váltsák ki. Ez esetben két tételt kell húzniuk és kifejteniük a vizsgázóknak. Természetesen minderre dupla időt kapnak, a két szóbeli között pedig kérhetnek egy tízperces pihenőidőt. Fontos viszont, hogy a szünet alatt nem hagyhatják el a termet – olvasható az eduline.hu oldalon.

Ha az adott vizsgatárgyból nincs szóbeli vizsgarész, az igazgató engedélyezheti, hogy egy másik vizsgatárgyat válasszanak. Amennyiben az újonnan választott vizsgatárgy írásbelije már lezajlott, akkor az írásbeli vizsgát – az előbbiekben leírtak szerint – szóbeli vizsgával lehet pótolni. A gyakorlati vizsgák szintén szóbeli vizsgával pótolhatók.

Ha pont a szóbeli vizsga időpontját érinti a karantén, akkor az igazgató engedélyével az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján ismételhetik meg a vizsgát a tanulók, ha pedig erre nincs mód, akkor egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.