- hirdetés -

Ha több beteg vagy sérült ellátása zajlik egyszerre akár egy tömeges vonatbaleset vagy mérgezés után, akkor nem elég a mentők részéről az egészségügyi szaktudás. Ugyanakkora szükség van a munka gyors és logikus koordinálásra is, hiszen ekkor még inkább igaz a mondás: minden perc számít. Főként, mivel ezekben a helyzetekben előfordulhat, hogy átmenetileg kevesebb az ellátók száma, mint a sérülteké. Ekkor nyújt rendkívüli segítséget a tömeges baleseti táska.

Az elmúlt hetekben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány közreműködésével új tömeges baleseti táskák érkeztek a mentőkhöz. Eddig is volt stratégia, de a jelenlegi leosztott szerepkörökkel a szervezés és a kárhely felszámolása sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá vált. Praktikusan elhelyezve található meg ebben a táskában az összes olyan eszköz, mely nem egészségügyi felszerelés, mégis nagy szükség van rá a mentés során. Ilyenek a funkcióval megjelölt láthatósági mellények hatalmas zsebbekkel, ezekben kapnak helyet a karszalagok, a felírólapok és az önhegyező, minden felületre író, időjárásálló ceruzák. A felírólapokon szerepel a beteg állapota, illetve az, mikor és hová szállították el a helyszínről. Ezek az eszközök mind a feladatok koordinálását segítik.

Forrás: omszorvosszakma.hu

– Egy mellény egy feladatkört jelöl meg. Aki a sérültgyűjtőhely-vezető mellényt viseli, ő felel majd a sérültek összegyűjtéséért. Aki a T3 Felelős mellényt viseli, ő a könnyebb, járóképes sérültek mentését irányítja. A parkoló felelős mellényt viselő kolléga a beérkező mentőegységek, tűzoltók, rendőrök parkolásáért felel. A mentők részt vesznek egy kárhelyparancsnoki képzésen, így ennek jóvoltából már tudják, az adott mellényt megkapva milyen feladatkört kell majd ellátniuk – mondta el Szilaj Izabella, az Orosházi Mentőállomás vezetője.

A mentőállomás-vezető hozzátette, az orosházi esetkocsiban található tömeges baleseti táskát még nem vették használatba, de például a szegedit és a kecskemétit már igen. A mi mentőink is fel vannak készülve a bajra, hiszen a képzésen már kipróbálták ezeket az eszközöket, gyakorolták azt, hogyan kell a sérülteket osztályozni, a felírólapokat kitölteni, illetve a jelentéseket leadni. Remélik, nem lesz szükség a nyáron kapott tömeges baleseti táska használatára, de ha mégis, készen állnak a feladatra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.