- hirdetés -

Csütörtöktől a nagyközönség is megtekintheti a békéscsabai Munkács Mihály Múzeum új állandó tárlatát, amely a névadó festőzseni 19 eredeti alkotását mutatja be különleges formában. Az Egy géniusz diadala címet viselő kiállítás Munkácsy festészete mellett életébe is bepillantást enged, különös tekintettel a Békéscsabán töltött évekre.

Asztalosszerszámmal érkezett a keddi hivatalos megnyitóra Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár utalva arra az időszakra, amelyet Munkácsy Békéscsabán töltött asztalosinasként. Mint mondta, a most nyíló állandó kiállítás mellett legalább ilyen fontos az is, hogy a városnak van Munkácsy-kultusza, az ott élők magukénak érzik a festő személyét, munkásságát. Hangsúlyozta, lehet és kell is büszkének lenniük erre a kötődésre.
– A kis Munkácsy a legfogékonyabb időszakában, nyolcévesen került a városba, ahol hat évet töltött, élete legfontosabb hat éveinek első szakaszát. Meghatározó élményeket, tapasztalatokat és barátságokat szerezhetett ekkor, a szerelmet is itt ismerte meg és kell-e egy művész indulásához nagyobb és forróbb hajtóerő, mint a reménytelen szerelem? – utalt a festő kamaszkorára Fekete Péter.

Fekete Péter beszélt Békéscsaba Munkácsy-kultuszáról is (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kincsesbányának nevezte a tárlatot, amely a 19. századból a 21. századba repíti a nézőt. A Modern városok program kapcsán kiemelte, örömteli, ugyanakkor elvárható a kulturális infrastruktúra fejlesztése, amelyet Békéscsabán komolyan vesznek. Ennek eredménye például a Csabagyöngye, a megújult könyvtár vagy az épülő Munkácsy-negyed.
– De talán még örömtelibb az a hagyománytisztelet és innováció, bölcsesség és merészség, ami ezen a kiállításon megtalálható. Ezt hamarosan a nagyközönség is megtapasztalhatja. Nem csak a városból vagy a megyéből számítunk látogatókra, hiszen a gyulai térség részeként Békéscsaba kiemelt turisztikai desztinációvá vált – emelte ki a politikus.

Szarvas Péter polgármester szerint a tárlat maradandó élményt nyújt majd a látogatóknak, méltón ahhoz, ahogyan Békéscsaba ragaszkodik a világhírű Munkácsy Mihályhoz és ahogyan a festő ragaszkodott a városhoz.
– Ő soha nem engedte el Békéscsabát, mindig kapaszkodott belé. Nem csak akkor, amikor itt élt, de életében is sokszor viszonyítási pont volt a város. Nálunk festette például az első olajképét, de szintén érdemes elmondani, hogy miután elvette Cecil Papiert feleségül és európai nászútra utaztak, útba ejtették Békéscsabát, néhány napot eltöltöttek itt 1874-ben – idézte fel a városvezető hozzátéve, a művész halála után néhány nappal utcát neveztek el róla.

A különleges köntösbe bújtatott tárlat 19 eredeti alkotást mutat be, amelyek összértéke megközelíti az ötmilliárd forintot. Hat festményt a Magyar Nemzeti Galériától kapott kölcsön a múzeum, három portrét a Vidovszky-család ajánlott fel, tíz pedig saját tulajdon. Látható többek között a Sirató asszonyok a keresztfánál című mű, amely Munkácsy barátja, Andrássy Gyula gróf mauzóleumába készült, de a kiállítás része a Krisztus Pilátus előtt című kép is, a híres alkotás feles méretű redukciója.

Az új tárlathoz egy katalógus is készült, az ebben lévő QR-kódokra okostelefonnal rákattintva érdekes történetek hallhatók a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.